Primele pasapoarte electronice (1)

Primele pasapoarte electronice (1)

0 256

Romania este prima tara din Uniunea Europeana care introduce pasapoartele electronice, cu ambele elemente biometrice – imaginea faciala si impresiunile digitale – incluse concomitent, a declarat joi, pentru AGERPRES, seful Directiei Generale de Pasapoarte, chestor de politie Aurel-Vasile Sime.
Primele documente urmeaza sa fie eliberate pe 30 ianuarie, in judetul Ilfov, si contin 50 de elemente de siguranta, fata de pasapoartele actuale, care au 32 de elemente de siguranta.
„In prezent, se lucreaza la brosurile de prezentare a noului tip de pasaport. Pe 15 ianuarie, se va face notificarea la Bruxelles, urmand ca, pana la sfarsitul lunii, sa fie transmise la Ministerul Afacerilor Externe 200 de mape, pentru ca Romania are 191 de tari pe care trebuie sa le notifice cu toate specificatiile tehnice ale noului pasaport. In primele trei zile (lucratoare – n.r.) ale acestui an – 5, 6 si 7 ianuarie – au fost depuse la Ilfov 51 de cereri de pasaport, dintre care 32 duble – pentru pasaport temporar si pasaport electronic (pasaport temporar introdus pentru rezolvarea regimului de urgenta), iar restul numai pentru pasaport electronic. Primele pasapoarte electronice vor fi inmanate cetatenilor solicitanti pe 30 ianuarie. Valabilitatea pasaportului electronic este de cinci ani iar pentru minorii cu varsta sub sase ani valabilitatea acestuia este de trei ani” – a precizat chestorul Aurel Sime.
Potrivit acestuia, termenul de eliberare a noilor pasapoarte este de 20 de zile lucratoare, termen care, in scurt timp, va fi schimbat la 15 zile lucratoare, dupa ce toata aparatura va fi testata.
Din 31 decembrie s-a trecut la preluarea primelor cereri, intr-o faza-pilot, in judetul Ilfov. „Dupa ce aparatura si comunicatiile vor fi testate, vom incerca sa introducem in ecuatia fazei-pilot si un alt judet – Arges – urmand ca, dupa ce vom putea asigura dotarea tehnica specifica de preluare a imaginilor, a amprentelor digitale si a datelor personale ale cetatenilor, sa incercam o introducere in acest circuit si a altor judete, cel mai probabil intr-o forma circulara in jurul Bucurestiului, pentru a putea interveni, in caz de nevoie, mai rapid” – a mai explicat chestorul de politie Aurel-Vasile Sime.

Urmare in numarul urmator

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.