UE: solicita cresterea productiei de gaz
Experti in domeniul energetic din Uniunea Europeana au propus, vineri, cresterea la maximum a capacitatii de productie de gaze naturale in Norvegia, Marea Britanie, Romania si Polonia, pentru a se compensa sistarea livrarilor de gaze rusesti catre Europa, a anuntat Comisia Europeana.
“Grupul de coordonare privind gazul”, ce grupeaza experti din cele 27 de tari ale UE, precum si reprezentanti ai industriei energetice, a intocmit vineri o lista de masuri posibile pentru ajutorarea tarilor cele mai afectate. Aceste masuri vor fi discutate luni in cursul unei reuniuni extraordinare a ministrilor energiei din UE.
Potrivit AFP, preluat de AGERPRES, prima masura consta in cresterea productiei Norvegiei, Marii Britanii, Romaniei si Poloniei pentru a compensa pierderea de gaz rusesc, pana la capacitatea maxima a mijloacelor de productie si transport, se arata intr-un comunicat al executivului european.
Presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc vor participa, luni, la Bruxelles, la un dejun de lucru cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. In cadrul intrevederii, vor fi abordate teme de actualitate ale agendei europene, informeaza Biroul de Presa al Guvernului. Tot cu acest prilej va fi abordata tema securitatii energetice, mai ales din perspectiva ultimelor evolutii in furnizarea si tranzitul de gaze naturale rusesti catre Europa, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
Posibilitati limitate
Romgaz ar putea suplimenta productia de gaze cu cel mult 0,5-1 milion metri cubi pe zi, compania operand majorari inca de la inceputul crizei gazelor din Rusia, dar nu poate suplini total lipsa importurilor, a declarat agentiei MEDIAFAX directorul general adjunct al producatorului, Lucian Stancu.
„Cresterea productiei este posibila. De la inceputul crizei noi am suplimentat-o oricum cu 1-1,5 milioane metri cubi pe zi, dar nu putem suplini total lipsa importurilor din Rusia”, a spus Stancu.
El a adaugat ca, dupa operarea acestor majorari, productia ar mai putea creste cu maxim 0,5-1 milion metri cubi de gaze pe zi.