Reglementari fiscale pentru 2009

Reglementari fiscale pentru 2009

0 252

Inflatia de reglementari din ultimele luni care prevad facilitati, bonificatii, deduceri, scutiri si stimulente fiscale sunt pe cale da sufoca cetateanul si omul de afacerei. Cele mai multe reglementari care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2009 vizeaza sprijinirea companiilor pentru a face fata efectelor crizei financiare, precum si masuri de ordin social pentru perioada instabila care urmeaza.
Prioritatile au fost reducerea influentelor negative generate de dificultatile inregistrate pe piata de capital asupra mediului investitional romanesc, stimularea unor investitii, crearea de noi locuri de munca si pastrarea celor existente. Ramane de vazut insa si ce legi vor aparea curand ca urmare a aplicarii noului program de guvernare.
Neimpozitarea castigurilor pe piata de capital
Dificultatile inregistrate pe piata financiara internationala, cu efecte negative asupra pietei interne de capital, au impus adoptarea de masuri fiscale care sa sprijine piata bursiera din Romania. In 2009, profitul realizat de persoanele juridice din tranzactionarea titlurilor de participare pe piata autorizata si supravegheata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) nu va mai fi impozitat. Dispozitia se aplica si pentru persoanele juridice nerezidente.
In perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2009 inclusiv, nu se va impozita profitul obtinut de persoanele juridice straine din tranzactionarea titlurilor de participare detinute la o persoana juridica romana. Nici persoanele fizice nu vor mai fi impozitate pentru castigurile obtinute pe piata de capital. Prevederea este valabila si pentru persoanele fizice nerezidente.
Pierderile rezultate din tranzactionarea titlurilor de valoare (altele decat partile sociale si valori
mobiliare in cazul societatilor inchise) se compenseaza la sfarsitul anului fiscal cu castigurile de aceeasi natura realizate din tranzactionarea titlurilor de valoare, in cursul anului respectiv. Daca in urma acestei compensari rezulta o pierdere anuala, incepand cu pierderea anuala a anului fiscal 2010, aceasta se reporteaza numai in anul urmator. Pierderea anuala inregistrata in anul fiscal 2009 nu se reporteaza (OUG nr. 127/ 8 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).
Deduceri fiscale mai mari pentru angajat si angajator OUG nr. 127/2008 modifica si regimul investitiilor la fondurile private de sanatate si de pensii. De la 1 ianuarie 2009, limita de deductibilitate a contributiilor la sistemul de pensii facultative din veniturile din salarii va creste de la 200 la 400 de euro. Si plafonul cheltuielilor deductibile efectuate in numele unui angajat la schemele de pensii facultative s-a dublat, tot la 400 de euro. Si pentru primele de asigurare voluntara de sanatate plafonul cheltuielilor deductibile a crescut de la 200 la 250 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator (OUG nr. 127/8 octombrie 2008 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal).

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.