Masuri impotriva alunecarilor de teren la Brasov

Masuri impotriva alunecarilor de teren la Brasov

0 286

Se cunoaste ce inseamna o rupere de nori in cartierul brasovean Schei, unde un asemenea eveniment meteorologic provoaca de fiecare data pagube, mai mari sau mai mici, in raport de cantitatea de apa cazuta. Si asta pentru ca acest cartier este situat pe o vale ce se pierde inspre munti, fapt ce face ca toata apa sa dea navala pe un singur fir, apa care se strange de pe ambii versanti care strajuiesc valea.
Miercuri seara s-a abatut asupra Brasovului o furtuna cu rupere de nori, care a dus la caderea unui zid de sprijin al unei case din cartierul Schei, punand in pericol viata a trei persoane, dintre care un copil. Si nu este o exceptie, multe constructii fiind slabite datorita viiturii, semnalandu-se si alunecari de teren
Ca urmare a acestor alunecarilor de teren si ale pagubelor provocate de precipitatiile cazute, subprefectul Emil Nita a organizat ieri o intalnire cu reprezentantii institutiilor abilitate sa intervina pentru rezolvarea problemelor. Au fost convocati reprezentanti ai Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Electrica, Distrigaz, Compania Apa, fiind invitat si arhitectul-sef al judetului, Mihai Sarbu.

„Am convocat aceasta dezbatere pentru a indentifica in primul rand problemele cu care ne confruntam si cauzele pentru care, dupa fiecare serie de precipitatii mai puternice, avem de-a face cu surpari, alunecari de teren si torenti care blocheaza retelele de canalizare. Am fost informat ca numeroase dintre cladirile care se construiesc atat spre Poiana Brasov, cat si pe dealurile din jurul municipiului nu se fac dupa consolidarea prealabila a terenului, ceea ce determina aparitia riscului de prabusire”, a spus Emil Nita.
Subprefectul a precizat ca saptamana viitoare, toti cei prezenti la dezbatere vor prezenta in scris deficientele constatate si eventualele solutii identificate. In plus, sursa citata a anuntat ca va dispune si efectuarea unor controale de catre Inspectoratul in Constructii.

In cadrul aceleasi dezbateri, reprezentantul Prefecturii a semnalat absenta hidrantilor in zona Schei, motiv pentru care a recomandat montarea acestora in cel mai scurt timp, deoarece, in caz de incendiu – si nu se poate spune ca acest pitoresc cartier brasovean nu a avut parte de asa ceva – ar putea fi afectate mari arii, fara ca pompierii sa aiba surse de apa pentru a putea interveni.
„Nu se poate ca o zona de aceasta marime sa nu poata fi deservita de surse de apa pentru stins incendiile, iar oamenii sa fie nevoiti sa intervina cu galetile cu apa. De asemenea, trebuie luate urgent masuri pentru ca echipajele de interventie sa poata ajunge in orice colt al Scheilor pe o cale de acces adecvata”, a precizat Emil Nita.
Sunt binevenite toate aceste masuri, dar, pe de alta parte, brasovenii mai vechi ai urbei, si mai ales cei care iubesc muntele si se indreapta spre el prin acest cartier, isi amintesc ce linistit era acest cartier pana dupa Revolutie, dupa aceea fiind invadat de noi constructii care i-au distrus aspectul arhitectonic si pitorescul pastrat din vechimi prin minipalate si vile de prost gust, cum este si cea a primarului Scripcaru. Ar fi de dorit ca arhitectul-sef al Brasovului si judetului, Mihai Sarbu, sa interzica aceste constructii in acest vechi si plin de istorie cartier brasovean.
Si daca am scris aceste ganduri, sper sa si fiu bagat in seama, caci ma fac mesagerul dorintei si gandurilor multor brasoveni.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.