Basescu: se contreaza cu BNR

Basescu: se contreaza cu BNR

0 269

Traian Basescu a declarat duminica, ca optimismul manifestat de Banca Nationala a Romaniei dupa luna aprilie nu are acoperire in evolutiile economice, iar Romania intra oficial in recesiune odata cu scaderea PIB-ului si in trimestrul II al anului.
”Perea mea este ca optmismul manifestat de BNR dupa luna aprilie nu are acoperire in evolutiile viitoare economice si ca vom avea scaderi ale Produsului Intern Brut si in trimestrul II, ceea ce inseamna intarea in recesiune, dupa toate normele”, a spus presedintele.
Seful statului a subliniat totodata ca BNR trebuie sa fie predictibila, adica sa angajeze discutii cu bancile comerciale cu privire la reducerea rezervei bancii nationale, la reducerea banilor bancilor comerciale care se afla in rezerva bancii nationale.
”Este bine ca toti membrii Guvernului sa stie /…/ ca statul a imprumutat de la FMI si de la CE aproape 20 de miliarde de euro, ca in rezerva BNR se afla aproape 12 miliarde de euro, si in lei echivalentul a sase miliarde de euro, care nu sunt banii BNR, sunt banii bancilor comerciale”, a explicat seful statului. El a mai spus ca BNR trebuie sa fie atenta atunci cand va elibera sumele din rezerva, pentru a nu produce inflatie, prin afectarea cursului de schimb, precum si pentru a nu periclita obiectivul de adoptare a monedei euro, in 2014.

BNR in dezacord cu presedintele Basescu
Consilierul guvernatorului Bancii Nationale, Adrian Vasilescu, a declarat, duminica, ca in acest moment Romania se afla din punct de vedere tehnic „in prag de recesiune”, in conditiile in care in primul trimestru Romania a inregistrat recesiune, iar in ce priveste trimitestrul II nu exista inca date, insa prognozele arata scaderea economiei.
In legatura cu problema rezervelor minime obligatorii, Vasilescu a declarat ca exista un program elaborat impreuna cu FMI si prin care un miliard de euro a plecat deja de la BNR spre bancile comerciale, urmand ca alte sume sa plece spre acestea in lunile urmatoare.
Vasilescu a aratat de asemenea ca banca centrala a redus, in acest an, in doua randuri, aceste dobanzi si este posibil ca mai departe Consiliul de Administratie al BNR sa aiba un program de reducere a dobanzilor. Insa, a subliniat el, nu este normal ca dobanda BNR, care a scazut la 9,5 %, sa fie sub dobanzile practicate de bancile comerciale, care se situeaza acum undeva la 12-13-14% peste rezerva BNR.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.