Brasovul verde: turbine eoliene, microcentrale si un campus futurist

Brasovul verde: turbine eoliene, microcentrale si un campus futurist

0 264

Rasnovul si Vulcanul au potential pentru microcentrale, in timp ce Ghimbavul si Tohanul Nou se preteaza la instalarea de turbine eoliene. Sunt doua dintre caracteristicile energetice ale zonei Brasovului, invocate la seminarul gazduit de Aula Universitatii Transilvania pe tema surselor regenerabile de energie, in organizarea Universitatii si a Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru. Saptamana viitoare, Universitatea Transilvania va scoate la licitatie proiectul GENIUS de contruire a unui campus universitar futurist, alimentat cu energie verde, in interiorul caruia va functiona si un institut dedicat cercetarii in domeniul energiilor regenerabile.
Programul national pentru cresterea eficientei energetice si utilizarea surselor generabile de energie este derulat de Agentia de Dezvoltare Regionala Centru alaturi de 11 parteneri. 6 dintre ei sunt romani iar ceilalti cinci provind din Landul Brandenburg din Germania.
Obiectivul principal al proiectului este crearea unei retele de utilizare a energiei regenerabile, in scopul facilitarii transferului tehnologic de la partea de cercetare – respectiv universitari – catre intreprinderi mici si mijlocii. Valoarea Proiectului este de aproximativ 600 mii Euro.
Seminarul de la Aula Universitatii a analizat si potentialul surselor regenerabile de energie al regiunii 7 Centru. In zona Brasovului, spun specialistii de la Centru, se disting localitatile Rasnov si Vulcan pentru potentialul realizarii de microcentrale, in timp ce Ghimbavul si Tohanul Nou se preteaza la instalarea de turbine eoliene.
Universitatea Transilvania si-a propus anul 2012 ca termen de finalizare a campusului GENIUS, care se doreste un model de implementare reusita a strategiilor de creare de surse de energie regenerabila. Functionarea cu succes a institutului dedicat studierii acestei energii ar putea asigura independenta energetica a intregii zone si se pliaza pe unul dintre comandamentele europene potrivi caruia, pana in 2020, 20% din energia folosita in Europa urmeaza sa provina din surse regenerabile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.