Cat de mare trebuie sa fie SPATIUL in care locuim

Cat de mare trebuie sa fie SPATIUL in care locuim

0 242

Nevoile umane sunt imposibil de satisfacut. Motivul este simplu: indiferent de ce avem sau ce obtinem intotdeauna ne dorim mai mult, mai frumos, mai luxos, mai mare sau, pur si simplu, altceva.
Asa se intampla cu lucrurile materiale din viata noastra: ne dorim o masina cu mai multi cai putere, mai mare, mai scumpa, mai noua, ne dorim un laptop de ultima generatie, haine la moda, etc. Asa se intampla si cu spatiul de locuit: daca avem o garsoniera, ne dorim un apartament cu 2/3 camere, pe urma, un apartament cu 5 camere, un duplex, o casa mica, pe urma o vila si, mai apoi, un palat.
Dar v-ati gandit vreodata la ce fel de casa aveti nevoie cu adevarat? Cat de mare trebuie sa fie pentru a ne simti confortabil: 50 mp, 100 mp, 500mp?
Conform studiilor de specialitate, din anii `50 incoace, casele au crescut in marime cu aproximativ 140%. Daca, prin anii `70, ne ajungeau 30-40 mp, acum 100 mp par foarte putini.
Constructia sau achizitionarea caselor din ce in ce mai mari ca si suprafata si inaltime a devenit chiar un sport pentru unii dintre noi.
Putini dintre noi se gandesc la faptul ca fiecare metru patrat in plus inseamna mai multe costuri, mai multe materiale de constructii, mai multa risipa si, inevitabil, un consum de electricitate, de apa, de gaz, de produse de curatenie si intretinere mai mari.
Dar daca tragem linie si facem raportul intre spatiu, confort si costuri, putem observa cu usurinta ca diferenta nu este intotdeauna profitabila.
Americanii si-au dat deja seama de acdest lucru, sau criza le-a deschis ochii, astfel ca o parte dintre ei nu mai viseaza la case mari, ba chiar isi doresc case mai mici si mai eficiente.
In conformitate cu Asociatia Nationala a Constructurilor din Statele Unite ale Americii, 60% din cumparatori isi doresc acum sa micsoreze dimensiunea casei. Este o schimbare majora pentru americani.
Ei sunt constienti de faptul ca, achizitionand o casa mai mica, cu aceeasi bani, ne-am putea permite o zona mai buna de locuit, o izolatie mai buna, ferestre de calitate superioara, ba chiar anumite luxuri, cum ar fi panouri solare sau luminatoare.
Oricum, hotararea va apartine, iar raspunsul la urmatoarea intrebare doar dumneavoastra il aveti: viata e mai frumoasa intr-un spatiu modest sau este nevoie de ceva mai multi metri patrati?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.