Traficul de Persoane: Romania – tara de origine

Traficul de Persoane: Romania – tara de origine

0 260

Romania este tara de origine, de tranzit si de destinatie pentru barbatii, femeile si copiii traficati in scopuri de exploatare sexuala si munca fortata, arata Raportul Anual privind Traficul de Persoane dat publicitatii de Departamentul de Stat din SUA. Potrivit raportului, tara noastra a depus eforturi, dar este clasata in grupul al doilea de tari (Tier II), care trebuie sa ramana in continuare angajate activ in combaterea acestui fenomen.

Traficul de persoane scapat de sub contralul Guvernului
Barbati, femei si copii din Romania sunt traficati catre Spania, Italia, Grecia, Republica Ceha si Germania in scopuri de exploatare sexuala, cersetorie fortata si munca fortata in agricultura, constructii si sectorul de servicii. In plus, barbati si femei din Romania sunt traficati catre Cipru, Olanda, Slovacia, Polonia, Portugalia, Belgia, Turcia, Suedia, Ungaria si Danemarca in scopuri de exploatare sexuala si munca fortata. Raportul arata ca cea mai mare parte a victimelor identificate in 2008 – 69% -au fost traficate in scopuri de munca fortata.
La randul ei, Romania este tara de destinatie pentru un numar mic de femei din Moldova, Columbia si Franta, traficate in scopuri de prostitutie fortata si pentru un numar mic de barbati din Republica Democratica Congo si din Honduras, traficati in scopuri de munca fortata.
Potrivit raportului, Guvernul Romaniei nu indeplineste intru totul standardele minime in vederea eliminarii traficului de fiinte umane, dar depune, totusi, eforturi insemnate in acest sens. In 2008, Guvernul Romaniei a crescut semnificativ cuantumul fondurilor alocate ONG-urilor care ofera asistenta victimelor, a facut progrese notabile in directionarea victimelor spre asistenta de catre institutiile de aplicare a legii si a continuat eforturile de informare a publicului, atat asupra traficului in scopul exploatarii sexuale, cat si asupra traficului in scopul muncii fortate. Totodata, Guvernul a colaborat strans cu institutii omoloage de aplicare a legii din strainatate, ceea ce a dus la anihilarea mai multor retele importante de trafic de persoane.
Cu toate acestea, numarul victimelor care au beneficiat de asistenta statului a scazut semnificativ in 2008. Desi 69% dintre victimele identificate au fost traficate in scopuri de exploatare prin munca, Guvernul nu a reusit nici acum sa raporteze luarea unor masuri ample in vederea combaterii traficului in scopul muncii fortate, se mai arata in raport.
Recomandari pentru Romania: Luarea de masuri concertate in vederea anchetarii si pedepsirii actiunilor de traficare in scopul muncii fortate; asigurarea accesului la asistenta finantata de Gvern pentru un numar mai mare de victime; organizarea de cursuri de instruire pentru judecatori cu privire la tratarea victimelor traficului de persoane.

Mai multe anchete, mai putine condamnari in comparatie cu 2007
In perioada care face obiectul acestui raport, Romania si-a continuat eforturile de aplicare a legii. In 2008, autoritatile au anchetat 494 de noi cazuri de trafic de fiinte umane, in comparatie cu 232 de cazurie noi anchetate in 2007. Guvernul a trimis in judecata 329 de persoane pentru trafic de fiinte umane, in comparatie cu 398 de persoane trimise in judecata in 2007.

In cursul perioadei care face obiectul raportului, Romania a inregistrat 125 de condamnari pentru infractiuni implicand traficul de persoane, in scadere fata de cele 188 de condamnari inregistrate in 2007; 106 dintre cei 125 de traficanti condamnati au executat pedepse cu inchisoarea, iar 19 traficanti au primit sentinte de inchisoare cu suspendare si nu au fost incarcerati.
Tot in 2008, 48 de traficanti au primit pedepse cu inchisoarea intre 1 si 5 ani, 56 au fost primit pedepse cu inchisoarea intre 5 si 10 ani, iar doi traficanti au fost condamnati la mai mult de 10 ani de inchisoare. Nu au fost raportate cazuri de implicare a unor oficiali guvernamentali in activitati de trafic de persoane in perioada analizata in acest raport.

Protectia victimelor
Romania a dat dovada de eforturi adecvate pentru protejarea si acordarea de asistenta victimelelor traficului de fiinte umane, mai arata raportului Departamentului de Stat din SUA.
In 2008, Guvernul a pus la dispozitie 270.000 de dolari pentru a sprijini patru ONG-uri care ofera asistenta victimelor traficului de fiinte umane, comparativ cu cei 72.000 de dolari acordati in 2007.
Guvernul a oferit asistenta unui numar de 306 victime ale traficului de fiinte umane, mai putine in comparatie cu cele 669 de victime care au primit asistenta in 2007. Alte 234 de victime au fost asistate prin programe finantate de institutii non-guvernamentale. In 2008, Guvernul a identificat 1.240 de victime ale traficului de persoane, in comparatie cu 1.662 de victime identificate in 2007. S-au identificat cel putin 649 de victime ale muncii fortate si cel putin 287 victime ale exploatarii sexuale.
Victimele au fost incurajate sa participe la anchetele si procesele deschise impotriva traficantilor de fiinte umane implicati in propriile cazuri; 1053 de victime au sustinut aceste eforturi de aplicare a legii in 2008. Desi, in general, drepturile victimelor au fost respectate si acestea nu au fost pedepsite pentru actele comise in timp ce erau traficate, unii judecatori au demonstrat lipsa de respect fata de femeile cazute victime ale traficului in scop de exploatare sexuala, ceea ce le-a descurajat pe victime sa participe la anchete si procese, se mai arata in raport.

Reactia MAE
Ministerul Afacerilor Externe apreciaza cooperarea cu autoritatile SUA in combaterea acestui fenomen si exprima speranta ca, in cursul anilor viitori actiunile autoritatilor romane vor determina includerea tarii noastre in primul grup de state. Romania este clasata, deocamdata, in grupul al doilea de tari (Tier II), ca stat care trebuie sa ramana angajat activ pentru combaterea eficienta a acestui fenomen.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.