Grigore Vieru – o mare pierdere !

Grigore Vieru – o mare pierdere !

0 255

Moartea lui Grigore Vieru, cunoscut poet, reprezentant al identitatii romanesti din Basarabia, reprezinta o pierdere enorma pentru intreg neamul romanesc, apreciaza prietenii si colegii sai, scriitori de pe ambele maluri ale Prutului.
Grigore Vieru a avut importanta unui poet national in perioada de renastere nationala, a avut constiinta unitatii spatiului cultural romanesc, pe care a incercat si i-a reusit, in buna parte, sa o impuna si tuturor generatiilor
Reactii la o mare pierdere:

Ionel Haiduc, Presedintele Academiei Romane, a declarat duminica, ca disparitia marelui poet Grigore Vieru este o pierdere pe care o va resimti cultura romaneasca de dincolo si de dincoace de Prut. „In putinele lui aparitii la Academia Romana, era un om care vorbea intotdeauna cu suflet, din inima, despre limba romana. Era un mare patriot si acest lucru nu se va uita”.

Eugen Simion, fostul presedinte al Academiei Romane, deplange, la randu-i, disparitia marelui poet Grigore Vieru, care, in opinia sa, a fost un un simbol al luptei nationale duse de romani in spatiul basarabean.
„L-am ales, noi romanii, membru in Academia noastra. Este un poet esential pentru spatiul basarabean, general pentru spatiul romanesc si, in acelasi timp, este un simbol al luptei nationale duse de romani acolo”.
„Asa, ca om, parea un om foarte fragil, insa spiritul sau a fost foarte tare. A fost un luptator si tot imaginarul lui poetic retine ideea unitatii si libertatii romanilor”, a subliniat Simion.

Razvan Theodorescu, academician, considera ca ”prin moartea lui Grigore Vieru, Romania pierde unul dintre putinii sai reprezentanti care credeau cu tarie in unitatea acestui popor si in unitatea sa prin limba pe care a cultivat-o ca nimeni altul. Intr-o vreme in care uitam prioritatile noastre nationale, intr-o vreme in care ideea de romanitate nu mai are valoare, Grigore Vieru, acest roman de dincolo de Prut, ne-a reprezentat pe noi toti si a fost unul dintre cei mai desavarsiti romani pe care i-am cunoscut”.

Fanus Neagu, moartea lui Grigore Vieru este o pierdere uriasa, iar tristetea Basarabiei se indoliaza si cu tristetea noastra, a declarat scriitorul la aflarea vestii incetarii din viata a marelui poet de dincolo de Prut. „Era un mare poet si un extraordinar prieten. Cred ca rareori am vazut in viata mea un om care sa-si iubeasca tara cum o iubea el. Este o pierdere uriasa, si tristetea Basarabiei se indoliaza si cu tristete noastra”, a spus Fanus Neagu cu o uriasa emotie in glas dupa ce a aflat trista veste venita de la Chisinau.
Pentru marele prozator bucurestean „Grigore trece definitiv sa asculte cantecul Prutului la el in sat. Stiu ca-l va auzi mereu si-si va uni glasul cu el si acolo, sub pamant. Ce indurerata se vede azi Basarabia, privita din satul lui natal, Pererata!”
„Sunt convins ca Podul de flori, pe care l-a iubit atat de mult, azi incepe sa se schimbe in Pod de arama, cu deschidere spre inima Dunarii si, de asemenea, spre inima Nistrului! Noapte buna, Grigore! Mereu ne va fi dor de tine si mereu iti vom deschide cartea ca sa-ti revedem surasul tau inviforat si trist!”, a mai spus Fanus Neagu.

Adrian Paunescu, considera ca „in mod normal, in Romania ar trebui sa fie doliu national. Pentru ca nu moare oricine. Moare nu numai sufletul Basarabiei, ci o parte importanta din sufletul Romaniei. Fac apel la autoritati, la presedinte si la primul ministru sa declare doliu national la moartea unui poet de geniu, la moartea unui poet care atat prin viata sa de pana acum, cat si prin moartea sa de azi noapte se aseaza la temelia unitatiii nationale. Noi vom fi ceva in lume daca o sa stim sa ne pastram sensibilitatea si legamintele fata de cei care ne-au premers. Iata, Grigore Vieru intra in randul celor care ne-au premers!”, a declarat, duminica, intr-o interventie televizata, poetul Adrian Paunescu.

Nicolae Dabija, scriitor, coleg si prieten al poetului: Grigore Vieru a fost mai mult decat un poet, a fost insusi sufletul Basarabiei; primele mari adunari nationale de la Chisinau au luat nastere la seratele de poezie ale lui Vieru, la finele anilor ’70 ai secolului trecut.
„Abia dupa aceea, sute de mii de oameni au iesit in strada in 1989-1990, pentru a proclama limba romana si independenta Republicii Moldova’, a adaugat el. Prezenta lui Vieru la Marile Adunari Nationale a fost una de incurajare a multimii. La 7 noiembrie 1989 a fost unul din cei care a oprit tancurile sovietice, citind poezii, la 10 noiembrie acelasi an, a participat la asaltul Ministerului Afacerilor Interne, cand ministru era actualul sef al statului, Vladimir Voronin, a adaugat Nicolae Dabija.
„Grigore Vieru a fost un luptator, a incurajat multimile. Cu ajutorul lui am obtinut limba romana, alfabet latin, identitate romaneasca, podurile de flori”, potrivit lui Dabija. El a amintit ca Vieru a luptat pentru aceste valori inca din anii ’60-’70, in timpul perioadei sovietice. „Abecedarul sau a fost primul abecedar national, pentru ca pentru prima data, atunci, in anii ’70, se vorbea despre Eminescu. In aceeasi perioada, tirajul volumului „Trei iezi” a fost sechestrat la cateva zile dupa aparitie, deoarece in poezia „Curcubeul” cenzura a observat ca acest curcubeu avea doar trei culori – albastru, galben si rosu – culorile nationale ale Romaniei”, a remarcat Dabija.

Mihai Cimpoi, presedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (USM), Grigore Vieru a fost poetul numarul unu, personalitatea lui este una axiala, nu doar in literatura, dar si viata publica. A fost un punct de legatura intre cultura romaneasca din Basarabia si cultura romaneasca in ansamblu, potrivit lui Cimpoi.

Arcadie Suceveanu, scriitor moldovean, prin Vieru se exprima intreaga Basarabie si constiinta romaneasca de aici; l-a calificat pe Vieru drept „un adevarat simbol al renasterii si constiintei nationale”.

Anatol Codru, unul dintre poetii prieten ai lui Grogore Vieru – a fost un exemplu pentru toti colegii de breasla, pentru ca el a fost curat la suflet. „M-am rugat aseara si alaltaseara la capataiul suferintei lui, s-a rugat tot neamul, dar probabil ca prea tarziu a fost auzita ruga noastra”, a declarat poetul Anatol Codru.

Fara indoiala Grigore Vieru, alaturi de alti mari poeti ai neamului va ramane pentru romani simbolul unui mare poet national.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.