Barroso – sprijinit in unanimitate de liderii UE

Barroso – sprijinit in unanimitate de liderii UE

0 271

José Manuel Barroso a castigat sprijinul unanim al sefilor de stat si de guvern pentru al doilea mandat de cinci ani in fruntea Comisiei Europene. Dupa ce a convins Consiliul pe 18 iunie la Bruxelles, Barroso trebuie sa convinga si Parlamentul, care urmeaza sa voteze la mijlocul lunii iulie. Socialistii nu au reusit sa organizeze o opozitie serioasa fata de actualul presedinte al CE.
Presedintia ceha si cea suedeza (care urmeaza de la 1 iulie) vor incepe negocierile cu grupurile politice din PE pentru a vedea daca majoritatea europarlamentarilor il sustin pe presedintele actual al Comisiei.
La mijlocul lui iulie PE va vota asupra candidaturii, dar socialistii, Verzii si liberalii au inceput constructia unei campanii impotriva reconfirmarii. Pentru a obtine si votul lor ar putea fi negociate functii importante in comisiile parlamentare, conform unor surse familiare cu situatia, citate de EurActiv.com.
„Sunt extrem de mandru de sprijinul unanim pe care l-am primit din partea sefilor de stat si de guvern,” a spus Barroso la o conferinta de presa organizata aseara, adaugand ca a fost „miscat” de „puternica manifestare a sprijinului” pe care l-a primit din partea tuturor liderilor UE.
„Am sentimentul ca a fost recunoscuta munca Comisiei,” a spus el.
Jan Fischer, premierul ceh, a carui tara detine presedintia UE, a spus ca Barroso a oferit garantii de stabilitate in timpuri nesigure.
„Barroso a primit aprobarea de la stanga si de la dreapta spectrului politic,” a aratat Fischer.

Socialistii in dezacord cu restul Europei
O intalnire prelungita a socialistilor si liderilor de centru-stanga din UE tinuta tot ieri (18 iunie), inaintea summitului UE, s-a incheiat cu declaratii confuze. Daca premierii de centru-stanga erau de acord sa-l sprijine pe Barroso, europarlamentarii din grupul socialist pareau hotarati sa voteze impotriva acestuia.
Potrivit surselor EurActiv.com, intalnirea liderilor de partide de centru-stanga, marcata de absenta premierilor din cele trei tari un de stanga este la putere fara parteneri de coalitie (Marea Britanie, Spania si Portugalia), s-a incheiat cu controverse legate de motivele pentru care PSE a fost invins in recentele alegeri.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.