Rusia poate opri gazul in Europa din luna iulie

Rusia poate opri gazul in Europa din luna iulie

0 233

Probabilitatea ca Rusia sa nu mai furnizeze gaz Europei, tranzitand Ucraina, este din ce in ce mai mare, a declarat luni premierul slovac, in contextul in care tara sa are un rol cheie in tranzitul gazelor. Robert Fico a precizat ca intreruperea furnizarii gazului ar putea avea loc la inceputul lui iulie, avand in vedere ca sunt putine sanse ca Ucraina sa-si plateasca datoriile catre Rusia la sfarsitul acestei luni, relateaza Reuters.
Rusia a sistat din 1 ianuarie aprovizionarea cu gaz a Ucrainei, dupa o serie de negocieri esuate privind pretul pentru anul 2009 si datoriile fostei republici sovietice.
Moscova, ale carei exporturi catre Europa tranziteaza, in proportie de 80%, teritoriul ucrainean, a acuzat Kievul ca „fura” gaz destinat clientilor europeni si ca a inchis gazoductele de tranzit, acuzatii respinse de Ucraina.
La randul sau, Kievul acuza Moscova ca si-a onorat angajamentele in privinta aprovizionarii cu gaz a consumatorilor europeni.
La sfarsitul lunii mai, Gazprom a cerut UE sa ajute financiar Ucraina pentru a putea plati gazul rusesc, in vederea evitarii unei noi crize a gazului.

Initiativa americana
Pe acest fundal, la Kiev s-a aflat, saptamana trecuta, un emisar al Departamentului de stat al SUA pe probleme energetice in spatiul eurasiatic, Richard Morningstar.
Intalnirea a fost initiata de partea americana, iar la finalul discutiilor cu usile inchise s-a anuntat ca SUA sunt dispuse sa ajute Ucraina in procesul de negocieri pentru reglementarea problemelor in discutie.
Pentru moment, nu se stie daca SUA vor contribui financiar sau se vor limita la rolul de mediator in tratativele dintre Ucraina, Rusia si UE, precizeaza NG.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.