Dispare competenta Revine – omul partidului –

Dispare competenta
Revine – omul partidului –

0 254

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, asa-numita „ordonanta a deconcentratelor”, a trecut de Camera Deputatilor cu 173 de voturi „pentru” si 59 „impotriva”, anunta presa cu cateva zile mai inainte. Cum era de asteptat, “mecanismul de vot” pus la punct inca de la sfarsitul anului trecut de catre Cotroceni a functionat fara a putea bloca valul de discutii aprinse starnit in Camera Deputatilor. Prin validarea acestei ordonante de catre Blocul Fesenist Reunit practic administratia publica se intoarce cu aproape un deceniu inapoi, stergand cu nepasare ani de munca si de eforturi de a aseza in parametri europeni functionarul public roman. Printr-o mutare nesabuita a deputatilor actualei puteri ne intoarcem la trecutele “campanii” de destabilizare si haos din institutiile publice cunoscute in anii trecuti sub FSN-izare, CDR-izare sau PSD-rizare etc. Procedand doar in aceasta maniera multimea anterioara de guverne anula competenta, valoarea si efortul pentru o cariera a functionarului public in favoarea servirii clientelei politice din spatele partidelor, a deschiderii drumului pentru incalcarea legii si a utilizarii banului public dupa bunul lor plac.
In plenul Camerei s-au auzit inteventia multor politicieni care s-au mai abtinut, atunci cand au avut guvernarea, de la astfel de proceduri. „Noi am votat impotriva pentru ca nu putem fi de acord sa va bateti joc de functionarii si angajatii din sistemul bugetar. Acum, un functionar trebuie sa treaca mai intai pe la Vanghelie sau pe la Mantog sa-si ia carnet de partid inainte de a fi pus intr-o functie de director”, a acuzat liberalul Cristian Adomnitei, atentionand ca pana si directorii de scoli sunt numiti politic, prin aceasta ordonanta.
„Aceasta Ordonanta nu face decat sa grabeasca apetitul acestui Guvern in sensul de a-si pune mai repede oamenii in posturi. Noi votam impotriva si contestam Ordonanta la CCR”, a afirmat si deputatul liberal Eugen Nicolaescu.
Aliatul liberalilor este UDMR, care a votat impotriva nemultumit de primele pierderi suferite la nivelul de conducere a administratiei publice de dupa 1990.
Demersului PNL de a sesiza Curtea Constitutionala s-a alaturat doar UDMR. Nu incercam sa descifram cat este nemultumire reala si cat joc politic in aceste interventii care sunt semnalul politic necesar prin care cetateanul sa poata lua act de inconsecventa acestei clase politice.
Ne uitam, dupa 2005, cu cat efort de imagine se incerca “atarnarea” unor insi de Corpul Prefectilor, un lucru care lasa impresia deschiderii spre normalitate. Erau trimisi la scolit prin Institute, cica speciliazate in astfel de pregatiri, oameni de partid ce urmau se devina inalti functionari publici. Se faceau concursuri pentru ocuparea functiilor de sefi in institutiile publice de ochii lumii pentru ca cei care castigau nominalizarea erau de regula tot oamenii partidului.
Pana cand sa invete, toti acesti “numiti”, unde este institutia si cu ce se ocupa iata ca vine o ordonanta care rade tot si sunt asezati cu brutalitate si in forta doar “ai nostri”, oameni de partid docili si ascultatori fata de liderul politic ce a facut nominalizarea. Totul ar fi bine, desigur doar pentru ei, daca nu ar fi criza sau daca natura nu s-ar manifesta cu atatea surprize care scapa ordinelor de partid. Mai ramane doar o singura speranta: Comunitatea Europeana!

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.