Putini s-au unit sambata
Sambata s-au sarbatorit, in tara si la Brasov, 150 de ani de la unul dintre cele mai mari evenimente din istoria romanilor: Unirea Principatelor.
Daca in alte mari orase evenimentul s-a bucurat de atentie, mai ales prin participarea conducatorilor vremelnici ai Romaniei, Brasovul a suferit sub o neasteptata eclipsa de interes. Nu s-a mai vazut prezenta de altadata, nu s-a mai simtit entuziasmul anilor trecuti, cu toate ca am avuta parte, la Brasov, de o minunata zi cu soare si caldura cum nu este normal in aceasta perioada.
Pana si traditionalul mars studentesc inceput, ca de fiecare data, din „Memorandului”, a fost cam firav de aceasta data. Studentii care s-au adunat si au pornit de la cunoscutul complex studentesc au fost mai mult membrii ansamblurilor de dans popular ale Casei de Cultura a Studentilor Brasov, plus cativa rataciti, „cu voie sau fara”, cum ne-a spus un participant mai hatru.
In fruntea marsaluitorilor s-a aflat fanfara Academiei Fortelor Aeriene „Henri Coanda” din Brasov.
Marsul s-a desfasurat pe traditionalul traseu, insa, din pacate, in Piata Sfatului lumea nu s-a prea inghesuit sa-i intampine pe studentii imbracati in frumoasele costume ale portului national, prezente fiind doar cateva sute de persoane.
S-a urcat apoi in Piata Unirii, unde s-a incins hora. Din pacate, nici aici lucrurile nu au functionat ca lumea, totul fiind invaluit de desincronizari. In fata a catorva zeci de brasoveni, fanfara a inceput sa cante cand nu trebuia, iar Junii au aparut, ca sa se inlantuie in hora, abia la sfarsitul acesteia, conglomeratul de intamplari oferin aspect de comedie, nemeritata de insemnatatea acestei zile.
Tot spre sfarsitul intonarii „Horei Unirii” au aparut si notabilitatile urbei, cam cat sa-i numeri pe o mana – bineinteles ca fara catelandrii din jurul lor. Aceste notabilitati au fost: Aristotel Cancescu (PNL), presedintele Consiliului Judetean Brasov, Otilian Neagoe (PSD), vicepresedintele Consiliului Judetean Brasov, aparand intr-un tarziu si Adrian Gabor (PD-L). Niciunul dintre acestia nu a indraznit sa urce la microfon ca sa zica macar asa, de ochii lumii, cateva cuvinte. Ce poate sa mire a fost neprezenta – sau absenta, cum doriti sa-i spuneti – a primarului brasovean, George Scripcaru. Si este de mirare, ca doar sta la doi pasi, pe str. Ceahlau.
Dupa balubeala inceputului, s-a trecut la programul artistic propriu-zis, in care au prezentat folclor romanesc, german si maghiar – si aste doua etnii s-au bucurat din plin de Unire, germani mai existand cativa pe aici, iar maghiarii stim ce gandesc – elevi, liceeni,studenti, artisti profesionisti si amatori prezentand cantece si dansuri, acompaniati de orchestra „Tara Barsei”, condusa de Petrisor Varga.
In timpul spectacolului, notabilitatile au sters-o rand pe rand spre cine stie ce alte zari mai senine lor.
Prin asistenta s-au vanzolit reprezentante ale Organizatiei de Femei a PSD, impartind cocarde tricolore. Lasand gluma la o parte, socotesc ca acest gest a fost cel mai frumos al zilei.
Si uite cum, incetul cu incetul, uitam ce niciun popor nu trebuie sa uite: ISTORIA SA!
Dan Bota