Presa germana:La putere haita de lupi postcomunista!

Presa germana:
La putere haita de lupi postcomunista!

0 227

Intrarea PSD in guvern a declansat o lupta sangeroasa pentru putere intre diferitele grupari, social-democratii cochetand chiar cu ideea de a oferi Comisiei Europene judecarea unor personaje grele din partid precum Adrian Nastase in schimbul incheierii monitorizarii pe justitie, scrie presa germana, potrivit NewsIn.

Un articol in Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) intitulat „Haita de lupi carpatini la putere” analizeaza „lupta pentru ciolan” a guvernarii PDL-PSD, esecul presedintelui Traian Basescu de a reinnoi clasa politica si testul reinnoirii mandatului lui Daniel Morar la sefia Directiei Nationale Anticoruptie ca ultima institutie functionala de pe vremea reformelor din 2005-2006.
„Puterea se imparte intr-un nou mod la Bucuresti de cand guverneaza marea coalitie dintre PDL si PSD. Inainte, pe mostenitorii politici ai lui Ceausescu ii unea ura fata de presedintele Basescu, fostul ministru al justitiei Monica Macovei si procurorul-sef Daniel Morar, numit de aceasta in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie. Acum, cand tocmai Basescu le-a facut posibila reintoarcerea la putere, postcomunistii se arunca unul impotriva altuia cu o ura ce aduce mai degraba a haite de lupi carpatini decat a intrigi complicate de palat bizantin”, comenteaza ziarul german.

O haita de lupi postcomunista
FAZ aminteste de amenintarea telefonica a lui Miron Mitrea ca isi va „infige coltii in beregata” lui Mircea Geoana, pentru ca nu a obtinut postul de vicepresedinte al Senatului ce a revenit lui Dan Voiculescu, „fost om al Securitatii si agent valutar al lui Nicolae Ceausescu”.
„Miron Mitrea si Dan Voiculescu au multe in comun. Amandoi au invatat afacerea politicii pe vremea Conducatorului, amandoi sunt suspectati de coruptie, amandoi au fost scutiti de a raspunde in fata instantei datorita relatiilor lor din Parlament si din justitie, ambii intruchipeaza arhetipal starea parlamentarismului romanesc”, apreciaza FAZ.
Ziarul german constata ca Mircea Geoana nu este foarte puternic in functia sa de presedinte PSD, chiar daca este „fiul unui important general de Securitate”. Cu toate ca Geoana a demonstrat forta in demiterea ministrului de Interne Gabriel Oprea, „el a fost nevoit sa accepte inlocuirea acestuia tot cu un om al baronilor locali si nu unul loial lui”, remarca publicatia germana.
Despre noul ministru de interne Liviu Dragnea FAZ scrie ca „este unul dintre cei mai faimosi traseisti politici din tara”, amintind de trecerea lui Dragnea din PD in PSD la finalul guvernarii CDR in 2000. „Este un personaj binecunoscut la DNA, care nu a reusit insa sa il puna sub acuzare pentru deturnare de fonduri UE. Ca nou ministru de interne, va trebui sa lupte si impotriva coruptiei, i-a amintit presedintele Basescu la investirea in functie. Nimeni nu a ras”, comenteaza cotidianul german.

Trocul care sa spele rusinea
„Romania are o problema cu coruptia – dar printre politicieni nu atat coruptia in sine este perceputa ca problema, cat rusinea de a fi o tara sub monitorizare speciala a UE din aceasta cauza. Fostul guvern al premierului Tariceanu a stopat practic lupta anticoruptie dupa iesirea de la guvernare a PDL. Tocmai in acest domeniu noul guvern al premierului Emil Boc a demonstrat continuitate, preluandu-l pe fostul ministru al justitiei”, explica FAZ.
„In cercurile PSD se vorbeste de un plan special, prin care sa i se propuna chipurile Comisiei Europene un troc: cativa politicieni de rang inalt sa ajunga in tribunal, iar in schimb Executivul european sa incheie monitorizarea si restul cazurilor sa fie clasate. Pentru PSD, un efect pozitiv secundar ar fi ca ar putea scapa de fostul premier Adrian Nastase, care lucreaza prea evident la reintoarcerea sa in prima liga a puterii. Iar in Parlament, toti cei carora DNA-ul le este pe urme vor putea rasufla usurati”, scrie cotidianul german.

PDL, la fel de lacom
Despre PDL, FAZ noteaza ca desi este considerat partidul presedintelui, nu s-a apropiat mai mult decat celelalte partide de principiile transparentei si curateniei invocate in repetate randuri de Basescu. „Lacomia PDL nu este mai putin puternica fata de cea a PSD-ului, caci de la spargerea coalitiei guvernamentale cu PNL in aprilie 2007, partidul prezidential a fost complet izolat politic”, comenteaza ziarul german.
„Ca si PSD, PDL are radacinile in Frontul Salvarii Nationale, care a preluat puterea in haosul revolutiei si loviturii de stat din decembrie 1989. Vechile retele comuniste, care ani de-a randul au blocat democratizarea si reformarea societatii, sunt din nou la putere”, constata FAZ.

Basescu a abandonat
„Marele mister al politicii interne romanesti este cum a putut presedintele Basescu sa fie de acord cu o asemenea coalitie. Chiar el a recunoscut apoi la o emisiune TV ca prin asta a pierdut 80% din alegatorii sai. Nu mai e sigur nici macar ca va mai candida in toamna pentru un al doilea mandat,” scrie FAZ, constatand ca presedintele „a abandonat in mod evident intentia sa de a lucra cu insistenta la o innoire a clasei politice”.
„Daca va reusi macar sa salveze DNA ca ultima institutie functionala din perioada reformelor se va putea vedea cand se decide asupra prelungirii mandatului lui Daniel Morar. Dorinta de a-l elimina o au toate factiunile rivale din PSD, PNL-ul din opozitie si in secret nu putini din PDL”, conchide Frankfurter Allgemeine Zeitung.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.