BAC 2009 – subiectele si corectarea lor la limba si literatura romana scris
Proba scrisa la limba si literatura romana s-a incheiat ieri, 26 iunie 2009. Subiectele au fost accesibile, cu un grad de dificultate mediu si nu au existat erori „umane” in cerintele acestora.
Aceasta proba a avut trei subiecte principale cu mai multe subpuncte. Prima parte a fost o analiza pe text pe versurile poeziei „Infrigurare” de Lucian Blaga.
Printre subpunctele ce vor fi notate de profesori se numara si cateva aspecte de limba despre pe care orice elev care termina douasprezece clase in sistemul de invatamant romanesc ar trebui sa le stie. Dintre acestea, enumeram cateva dintre cerintele acestui subiect: scrierea a cate unui sinonim adecvat sensurilor din context ale cuvintelor date, de exemplu: „surasul”, „palpaire”; precizarea rolului liniilor de pauza din text; precizarea a doua teme/ motive literare, de exemplu: iubirea, natura, noaptea, somnul, luna etc.; prezentarea celor doua particularitati prozodice ale textului dat, de exemplu: versul liber, masura inegala a versurilor, absenta rimei; exprimarea unei opinii argumentate in legatura cu relatia dintre titlul si textul poeziei.
Al doilea subiect presupunea alcatuirea unui text argumentativ de 15- 20 randuri despre iubire, pornind de la un fragment din romanul “Mara” de Ioan Slavici.
Profesorii au urmarit mai multe aspecte in acest exercitiu, printre care: structurarea ideilor in scris: text clar organizat, coerent, cu echilibru intre cele trei componente – ipoteza, enuntarea si sustinerea argumentelor, utilizarea mijloacelor lingvistice adecvate exprimarii unei aprecieri; formularea clara a ipotezei/ a propriei opinii; enuntarea
a cel putin doua argumente [pro si/ sau contra] viabile, pertinente, adecvate ipotezei; dezvoltarea lor convingatoare, prin exemplificari sau prin explicatii clare; corectitudinea limbii utilizate, asezare in pagina, lizibilitate.
Cel din urma, dar si cel mai important subiect, a insemnat alcatuirea unui eseu prin care sa se prezinte tema si viziunea despre lume reflectate intr-un roman psihologic interbelic.
Elevii trebuiau sa ia in considerare urmatoarele aspecte: evidentierea tipului de roman ales si a trasaturilor care fac posibila incadrarea intr-o tipologie, intr-un curent
cultural/ literar, intr-o perioada sau intr-o orientare tematica (un roman psihologic studiat, apartinand perioadei interbelice), prin referire la opera literara studiata; prezentarea temei romanului, reflectata in textul narativ ales, prin referire la doua episoade/ secvente
narative; sublinierea a patru elemente ale textului narativ, semnificative pentru ilustrarea viziunii despre lume a autorului/ a naratorului.
Notarea lucrarilor se face in felul urmator:
Nu se acorda punctaje intermediare, altele decat cele precizate explicit prin barem. Nu se acorda fractiuni de punct.
Se puncteaza oricare alte formulari/ modalitati de rezolvare corecta a cerintelor.
Se acorda 10 puncte din oficiu. Nota finala se calculeaza prin impartirea punctajului total acordat pentru lucrare la 10.