Cultivarea orezului – rentabil in Romania
Afacerile cu orez – cultivare si vanzare – continua sa fie profitabile in Romania, chiar daca ne aflam pe timp de criza. Acest lucru este demonstrat de o orezarie din Banat, aflata in preajma Barzavei.
Pentru irigarea culturilor de orez, timisenii nu cheltuiesc niciun ban, pentru ca folosesc un sistem natural de canale. Iar castigurile sunt de patru ori mai mari decat investitiile.
Singura orezarie din Banat isi datoreazã succesul apei Barzavei, care uda din belsug plantatia amenajata pe cateva sute de hectare. Nu este insa vorba de o intamplare a naturii, ci de un proiect gandit in cele mai mici amanunte.
Orezaria din Banat a fost infiintata de niste imigranti italieni, la sfarsitul secolului 19, investitia dovedindu-se rentabila si astazi. De pe plantatia primei orezarii postrevolutionare din tara noastra pleaca in fiecare an mii de kilograme de orez catre cei mai importanti consumatori din toata Europa.
„Nu sunt prea multe orezarii in þar, aceasta fiind printre cele mai vechi, plus ca nu faci nici o mare cheltuiala in aceasta orezarie, pentru ca apa intra in parcele fara sa folosesti energie electrica”, a declarat un reprezentant al orezariei.
Cultivarea unui hectar costa 1.300 de lei. Asta in conditiile in care kilogramul de orez nedecorticat se vinde chiar si cu 1,3 lei. La o productie de circa 4.000 de kilograme, profitul este de patru ori mai mare decat investitia.
Si uite ca, daca se vrea, se poate! Ceea ce ma face sa intreb: unde sunt orezariile de pe malurile Dunarii, incepand din Ialomita si pana spre Galati, cu vestitele rizerii din Braila? Dar pentru „specialistii” nostri din ministerul de resort este mai usor sa cultive orez importandu-l gata decorticat decat sa-si bata putintel capul cum sa sprijine, macar pentru inceput, productia autohtona. Caci la atata se pricep, chiar daca asta scoate un ban in plus de la simplii cumparatori.
Dan Bota