Servicii medicale pe tichete

Servicii medicale pe tichete

0 247

Serviciile medicale din Romania vor fi platite, din toamna, prin tichete de sanatate. Ministrul sanatatii, Ion Bazac,a prezentat in sedinta Guvernului de miercuri, 1 iulie, o nota privind introducerea unui pachet general de servicii medicale si principiile implementarii tichetelor de sanatate. Potrivit acestei note, contributia personala a cetatenilor prin tichetele de sanatate nu va depasi 600 RON/an. Insa, potrivit estimarilor, o persoana va plati, in medie, 350 RON/an. Aceste tichete sunt deductibile, a precizat Bazac.

Tarife si servicii
Pentru 350 RON, pacientul poate beneficia de doua spitalizari continue, 2 spitalizari de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigatie radiologica, 1 investigatie de inalta performanta.
O consultatie la medicul de familie va costa 5 lei, iar la un medic specialist 10 lei. Pentru vizitele la domiciliu, pacientul va plati 15 lei medicului de familie aflat in afara programului si 20 de lei medicului specialist aflat in afara programului si pentru serviciile de ambulanta.
Pentru spitalizarea de o zi, tariful este de 10 lei, iar pentru spitalizarea continua 50 de lei. Consultatiile in spitalele de urgenta pentru persoanele care nu reprezinta urgente, se vor plati cu 20 de lei.
Si analizele costa: analize de laborator-1 leu, radiologia-5 lei, CT fara substanta de contrast-25 lei, CT cu substanta de contrast- 50 lei, RMN fara substanta de contrast- 100 lei, RMN cu substanta de contrast-200 lei, angiografie- 150 lei, scintiografie-100 lei.

Scutiri de la plata pentru persoanele defavorizate
Categoriile defavorizate vor fi scutite de la plata tichetelor. Este vorba despre persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 RON/luna, somerii, tinerii sub 18 ani, persoanele cu handicap, revolutionarii si veteranii. De asemenea, se va mai acorda scutire pentru personalul sanitar, gravide si persoanele incluse in programele nationale de sanatate. Bazac sustine ca penstru categoriile defavorizate, plata va fi facute de institutiile de care apartin, efortul financiar fiind estimat la 500 de milioane de lei. Pentru aceste categorii, va fi folosit imprumutul de 1 miliard de euro de la banca Mondiala.

Tichete, in loc de spaga
Ministrul Sanatatii a mai spus ca implementarea acestui sistem va genera 700 de milioane de lei in sanatate, suma care va ajunge la furnizorii de servicii medicale, din care 50% la cadrele medicale. Bazac crede ca in acest mod va fi eliminata conditionarea actului medical prin spaga. Banca Mondiala estimeaza ca, anual, romanii scot din buzunare pentru a palti spaga la medic, aproximativ 300 de milioane de euro. „Sumele din aceste plati informale nu raman si nu sunt utilizate in sistemul de sanatate”, a mai spus Bazac.
Tichetele de sanatate vor fi deductibile. „Propunem Ministerului Finanatelor ca tichetele sa fie deductibile fiscal, atat pentru angajatori, cat si pentru profesiunile liberale. Nu vedem o problema pentru acceptarea acestui mecanism, in conditiile in care deductibilitatea se aplica deja pentru tichetele de vacanta, de masa si de cadou”, a precizat Bazac.
Proiectul de act noormativ mai prevede ca prezenta medicului de familie la cabinet sa fie de 7 ore/zi.
Pachetul de servicii medicale va fi publicat, in 2 iulie, pe site-ul Ministerului Sanatatii, urmand sa intre in dezbatere publica timp de 6 luni.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.