Cu ce se mai ocupa responsabilii UE

Cu ce se mai ocupa responsabilii UE

0 331

De ieri puteti cumpara, avand constiinta impacata, si legume strambe, cocosate, cu gauri care si asa nu atarna la cantar etc. asemenea. Ne da voie UE.
Pana acuma nu era permisa, in cadrul tarilor mai vechi din UE, expunerea pe tarabe sau in rafturile magazinelor a unor legume putintel „handicapate” ca forma, cum ar fi castravetii strambi sau morcovii cu noduri si alte deformatii. Mai nou, responsabilii in domeniu ai UE au constatat, bagand-o pe maneca in contextul imputinarii produselor alimentare de baza, ca si acestea se pot manca, ca tot se taie la preparare. Este drept, le-a trebuit cam multisor sa descopere ce, in alte parti, se stia deja, si le-au trebuit zile si saptamani si luni de testari, in care fiecare participant a incercat sa inghita cate un castravete drep si unul stramb, asa, intregi si netaiati, cum se face normal pentru salata, orice forma ar avea obiectul. Majoritatea a reusit cu cei strambi, insa la cei drepti s-au ivit probleme, trei persoane necesitand ingrijiri medicale de urgenta. Testul cu morcovii nu vi-l pot descrie, ca s-a petrecut pe undeva, pe la spate, si nu s-a vazut nimic.
Astfel, de ieri, castravetii curbati si morcovii nodurosi vor putea fi vanduþi fara restrictii in zona UE. De ieri s-au abrogat standardele privind forma si dimensiunile pentru 26 de fructe si legume. Printre se afla conopida, ciresele, dovlecii, ciupercile, usturoiul, varza, prunele, pepenii sau spanacul.
Personal nu-mi pot imagina de unde atata stupizenie la niste fiinte culte, cu vederi moderne si bazate pe logica, de au inventat si impus pana ieri regulile aberante, acum, la inghesuiala, abrogate. Caci romanul, cu mintea sa sanatoasa, a cumparat din piata si pana acuma produse agricole neincadrandu-se in fostele reguli UE, se intelege ca la un pret mai mic, si uite ca nu a murit si, se pare, a ramas mai intreg la trup decat multi dintre sclifositii apuseni.
Si totusi, standardele de comercializare vor ramane in vigoare pentru zece tipuri de fructe si legume. Insa chiar si in cazul acestor categorii de fructe si legume, magazinele pot sa vanda produse care nu respecta standardele, atat timp cat etichetarea lor precizeaza categoriile, gen „extra“, „categoria I-a“ sau categoria a II-a.“.

Repet, ma uluiesc aceste preocupari, vizand chiar rizibilul, cand in sanul Uniunii exista atatea si atatea probleme mult mai importante si stringente de rezolvat. Oare prin sertarele de la Bruxelles mai sunt multe asemenea bazaconii?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.