Luna IULIE in traditia populara romaneasca (I)
Luna iulie este una dintre cele mai capricioase luni ale verii. Motiv pentru care abunda in obiceiuri, traditii si superstitii pentru imbunarea spiritelor rele si atragerea celor bune.
In aceasta perioada se coace si se strange graul, dar si pentru ca acum e cel mai cald, in traditia noastra, lunii iulie i se mai spune si Cuptor.
Aceasta luna ii este dedicata lui Caius Iulius Caesar, imparatul roman care a introdus calendarul iulian.
Saptamanile lunii iulie se numesc: „saptamana secerisului”, “saptamana Panteliilor”, “saptamana lui Santilie” si “saptamana verii”.
In «saptamana secerisului» se secera graul lucrandu-se de la rasaritul pana la asfintitul soarelui.
Saptamana a doua este dedicata Panteliilor (Parliilor), surorile Sfantului Ilie.
A treia saptamana il are in centru (20 iulie), pe Sfantul Ilie «Carutasul Raiului», zeul focului si al Soarelui, cel despre care se spune ca leaga si dezleaga ploile, tuna, fulgera si trazneste.
Ultima saptamana a lunii iulie este dedicata verii, anotimpul cel mai calduros din an.
Carcovii de Vara; Sf. Marina – 17 iulie – Carcovii de Vara (numiti si Carcovii Marinei) sunt divinitati periculoase, care trimit stihiile naturii, sau animale daunatoare sa-i pedepseasca pe cei care nesocotesc sarbatorile.
Se spune despre Sf. Marina ca protejeaza sufletul copiilor morti. Aceasta zi o tin, in special, femeile insarcinate, de frica bolilor.
Aceasta zi este buna pentru culegerea plantelor de leac, care, capata proprietati magice.
De Sf. Ilie – 20 Iulie, femeile duc busuioc la biserica si-l pun la iconostas. La sfarsitul slujbei, il iau si ii dau foc, iar cu cenusa lui se freaca copiii in gura, cand au bube.
Traditia ne spune ca Sfantul Ilie se plimba pe cer intr-un car, care are cuie pe roti, pentru a nu aluneca.
Alte credinte stravechi afirma ca Sf. Ilie este stapanul unei fiinte puternice, numita „sorb”. Acesta soarbe apele, sau soarbe broaste si balauri. Asa isi explica poporul si ploile cu broaste.