Destinatia banilor publici la Brasov

Destinatia banilor publici la Brasov

0 238

Banuiesc ca mai toti brasovenii „apropitari” s-au pomenit prin casutele postale cu o scrisorica din partea Directiei Fiscale Brasov. In scrisorica ne este explicat cam cum contribuie aceasta directie la jupuitul pielii de pe noi, in sensul impozitului pe 2009 asupra imobilelor, terenurilor si mijloacelor de transport. Apropo, pe cand impozit pe carucioarele de copii si trotinete, ca sunt si astea mijloace de transport?
Mai sunt adaugate si unele maruntisuri: unde, cat si cand te poti lefteri in folosul comunitatii.
Da’ daca intorci foaia, te pomenesti cu sufletul si spiritul primarial in odaie, caci, din cabinetul primarului, acesta ti se adreseaza direct, bland si cu o serie de lamuriri de care nu ai nevoie; ori le stii, ori (nu) te intereseaza, pentru ca le poti constata si personal prin urbea noastra, adica pe propria piele.
Caci domnul primar George Scripcaru ti se adreseaza direct, stimandu-te. Bine ca o face macar pe hartie, ca in realitate ploua vesnic.
Dupa ce domnul primar multumeste pentru sprijin – un sprijin obligat, ia incearca sa nu platesti si apoi vezi cum sta scorul in meciul cu portareii – domnul primar se apuca sa insire bazaconii despre realizarile din anul trecut, insa totul la modul general, ca sa para oala mai plina, fiind vorba de tot felul de reabilitari, amenajari, modernizari, reparatii, lucrari si achizitii (in folosul populatiei). Probabil din lipsa de spatiu nu a putut da date concrete, la ce si cate obiective s-a facut cutare si la care altele s-a facut alt cutare. Nu ar fi fost mai corect, macar la obiective de interes mai mare, ca laudele sa fie credibile?
Dupa care vin insirate (probabil) principalele obiective pe 2009, care se vor realiza din banii nostri, ai contribuabililor. Voi incerca sa fiu obiectiv si in asentimentul dumneavoastra cu scurte comentarii.
– Realizarea tronsonului al III-lea al ocolitoarei municipiului, intre D.N.13 si D.N.1.
Da, nu este rau, la aceasta ocolitoare visand atat brasovenii, cat si cei care tranziteaza zona. De vreo 30 de ani se tot planifica asa ceva si nu se reuseste punerea in practica. Dar ceea ce a facut pana acuma Primaria si ce urmeaza sa finalizeze in acest an nu seamana a ocolitoare, mare parte din ea trecand prin cartierele marginase ale Brasovului. Oare ne va explica primarul ce interese au hotarat traseul?
– Construirea de locuinte.
Din pacate nu ni se spune cate, pe unde si pentru cine. Una este sa construiesti, pentru tineri, pentru cazuri sociale, blocuri – daca le faci si pe alea – si alta este sa faci vile personale
– Construirea de parcari sub si supraterane, crearea de noi locuri de parcare.
Daca se va continua in felul in care s-a lucrat pana acuma, cu vestitele parcari dintre blocuri, in detrimentul zonei verzi, este fuseraie. Cat priveste cele sub, supra si mai stiu eu cum terane, promise an de an in ultima vreme, locatiile alese pretind distrugeri semnificative, cel putin in ce priveste subterana de la parcul Titulescu si cea de sub terenul de sport Saguna. Alte locuri nu s-au gasit? Nu se pot face parcari etajate, cu zece etaje in sus si inca vreo doua – trei in jos?
– Continuarea lucrarilor de reabilitare strazi si modernizare a traficului rutier etc.
Care strazi vor fi reabilitate? Nu cumva a venit vremea ca primarul Scripcaru sa „bage material” si prin cartiere? Iar modernizarea traficului parca se face de ignoranti nespecialisti. Atata timp cat „vartelnitele” astea de prin urbe nu au si moderne treceri subterane pentru pietoni, mai mult incurca, pentru ca pe la asemenea sensuri giratorii trec in cateva ore mai multi pietoni decat intr-o saptamana pe ulitele anumitor sate de bastina.
– Continuarea programului de amenajare si extindere a zonelor verzi si de agrement din municipiu.
Daca despre zone de agrement mai poate exista o speranta, cu toate ca, pe dealurile brasovene,betonul pune tot mai mult stapanire, in detrimentul spatiului verde, in privinta zonelor verzi urbane basmul este incredibil, cat timp serviciile Primariei distrug iarba, arbori, zone cu flori, spre a permite inaltari de constructii sau amenajari de parcari.
Si lista continua cu patinoarul olimpic din parcul Tractoru, patinoar care se poate face si in continuarea bazinului de inot,in cadrul unui minicomplex sportiv, iar parcul sa fie amenajat intr-adevar ca un parc de distractii si odihna, se vorbeste de crese, gradinite si scoli, construire si reabilitare, tot un soi de basm din bucatele, canalizarea cartierului Stupini, tot o necesitate a carei executie se intinde in timp,dar nu in spatiu concret, si altele.
Obiectivitatea ma obliga sa arat si cateva actiuni perfect realizabile, spre lauda primarului Scripcaru: Continuarea constuirii stadionului Municipal si finalizarea nocturnei la stadionul „Silviu Ploiesteanu” (am inteles ca aici mai este nevoie de grupul electrogen, de rezerva in cazul caderii retelei electrice), amenajarea sediului Filarmonicii si a Gradinii Zoologice, transportul pe cablu in Poiana Brasov si, cu semnul intrebarii totusi, accesarea de fonduri de la Uniunea Europeana.
Am incercat sa va sugerez unele posibilitati ale directiilor in care ar urma sa se duca banii dumneavoastra, directii utile sau inutile, realizabile sau „de barba”. Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci sa va explicati, cu propria gandire, situatia si, de ce nu, sa ne comunicati parerile dumneavoastra.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.