Cateva noutati despre fostul general Pacepa

Cateva noutati despre fostul general Pacepa

0 375

Recent au fost date publicitatii cateva date mai putin sau deloc cunoscute in ce priveste existenta ex-generalului de Securitate Ioan Mihai Pacepa, dupa tradarea acestuia si stabilirea in SUA. Este vorba de completarea unor date din istoria acestui controversat personaj.
Actualmente Pacepa se numeste Paul Montaigne, poarta barba si mustati tunse scurt.
„Dupa tradare a fost supus unei operatii estetice, poarta barba si mustati tunse scurt. Domiciliaza sub identitatea de Paul Montaigne in apropierea Washingtonului, cartier Convington Heed 1800 Rupert av. Mc Clean, intr-o zona locuita de foste cadre ale CIA.”
Acestea sunt cateva dintre informatiile aflate de agentii serviciilor de informatii romanesti dupa patru ani de munca asidua ce au urmat fugii generalului Ion Mihai Pacepa in Statele Unite. Ele sunt cuprinse in „Fisa biografica privind pe tradatorul Pacepa Mihai”, datata in noiembrie 1981 si descoperita de cercetatorul Liviu Taranu in arhivele care au fost preluate de CNSAS de la Serviciul de Informatii Externe (SIE)

Pe langa noua infatisare, documentul arata si conditiile in care traia in acel moment generalul.
„Poseda un imobil cu doua nivele prevazut cu sisteme de avertizare-alarmare si are paza permanenta la acesta. Foloseste autoturismul cu nr. Va-UKP-980. Ca menajera personala este folosita numita Iskra Maria, de origine iugoslava, angajata a CIA, care este dirijata de regula si spre alti tradatori romani (Horodinca, Nicola, Rauta).
Potrivit ofiterilor de informatii, Pacepa era „preocupat ca in viitor sa se stabileasca in statul Virginia din SUA” si era folosit de CIA, printre altele, pentru „identificarea pe baza de fotografii si fise a cadrelor de Securitate, precum si a delegatilor trimisi in SUA de diferite ministere si institutii”.

Pe langa „fisa tradatorului”, Liviu Taranu a descoperit si multe alte documente care demonstreaza ca fuga lui Pacepa in Statele Unite, pe 28 iulie 1978, in timpul unei vizite in RFG, a fost sansa generalul Iulian Vlad de a accede in functia de sef al Securitatii. Pe atunci subsecretar de stat in MI, Iulian Vlad a fost, pe langa Emil Macri, seful Directiei I, unul dintre cei doi generali numiti in comisia de ancheta care s-a format imediat dupa disparitia lui Pacepa de la hotelul din Bonn.
„Iulian Vlad a avut atuul ca stia limba germana si a fost trimis in RFG, unde a avut diverse intalniri cu oficiali de la Interne. Rolul sau in aceasta ancheta a fost foarte important pentru numirea lui ulterioara ca sef al Securitatii”, apreciaza cercetatorul, care a grupat toate aceste documente in volumul „Ion Mihai Pacepa in documentele Securitatii”, aparut la Editura Enciclopedic.
Documentele descriu cutremurul produs de fuga lui Pacepa in serviciile de informatii romanesti.
„Sute de ofiþeri, inclusiv generali, au disparut cu saptamanile de acasa, fiind cazati la Rahova sau in case conspirative si anchetati pentru a se descoperi eventuala legatura cu fuga lui Pacepa”, spune Liviu Taranu.

Pe de alta parte, in Occident agentii transmiteau cu asiduitate toate ecourile fugii lui Pacepa in presa. Rapoartele lor releva si o doza de naivitate a unei parti a agentilor romani, care codasera numele marilor capitale europene, desi identitatea lor era foarte transparenta. Viena, de pilda, era numita „Viisoara” intr-o nota in care se prezentau toate articolele despre Pacepa in marile publicatii austriece.

Iata si ce face Pacepa in anul de gratie 2009.

Potrivit Luciei Hossu-Longin, care i-a luat recent un interviu lui Pacepa in SUA, astazi, la 80 de ani, generalul este „intruchiparea unui spion: atletic, bronzat, destins. (…) Este proprietarul unui business, s-a recasatorit cu o profesoarã universitara americana, si-a creat o viata sociala si politica intensa, a devenit membru a numeroase asociatii si cluburi profesionale, calatoreste frecvent in Europa de Vest si in alte colturi ale lumii”, dupa cum a dezvaluit aceasta intr-un interviu pentru „Cotidianul”.
Interviul i-a fost luat lui Pacepa in Miami si este publicat in volumul „Fata in fata cu generalul Pacepa”, care a fost lansat la Bookfest, la standul Humanitas, pentru cei care sunt interesati.
Ce nu am putut intelege niciodata a fost pretentia lui Pacepa, dupa Revolutie, de a i se restitui atat gradul de general, cat si bunurile lasate in Romania la fuga sa. Este ceva absurd cand tu esti, practic, tradator, atata vreme cat ai jurat credinta Patriei si apararea intereselor ei. Daca nu erai de acord cu „politica partidului”, nu mai dadeai din coate sa ajungi intr-o functie atat de importanta, intr-o structura a carei refacere a costat mii si milioane tot poporul roman, pentru a carui bine, chipurile, ai tradat. Personal cred ca a fost vorba doar de mercantilism, in context putand fi amintite vorbele napoleoniene: „Iubesc tradarea, dar ii urasc pe tradatori.”

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.