Casa regala nesimtita, cu regii ei …(I)

Casa regala nesimtita, cu regii ei …(I)

0 249

Familia de Hohenzollern-Sigmaringen, din mijlocul careia provin regii Romaniei, si care se inrudea cu casele domnitoare ale Prusiei, Italiei, Marii Britanii, Austro-Ungariei si Rusiei, dar ajunsese cam pe geanta prin secolul 19, in Prusia, a fost plasata, prin cativa reprezentanti de-ai ei, in Balcanii framantati de mari schimbari politice, mai ales prin slabirea spre declin a Inaltei Porti.
Astfel, Carol I a fost instalat ca domnitor in anul 1866, ca urmare a deciziei Divanelor Ad-Hoc de a unii principatele Moldovei si Munteniei sub conducerea Domnitorului Al.I.Cuza, obligat, dupa sapte ani de reforme in folosul progresului tarii si al celor saraci, sa abdice, cu pistolul la tampla, si sa paraseasca tara.
Apoi Carol I, venit in Principate cu traista-n bat – acest lucru este aratat de insisi istorici nemti, neamintiti cand este vorba de acele momente din varii interese – a fost incoronat rege in anul 1881, el domnind pana in anul 1914, atunci cand se prefigura primul razboi mondial si cand Romania avea sa-si schimbe orientarea politica internationala, sub presiunea evenimentelor.
Despre el se poate spune ca intentiona sa dea curs tratatului de cooperare semnat cu Puterile Centrale, ca de aceea era neamt, dar, fiind un monarh constitutional, nu putea ignora optiunea clasei politice romanesti de a se alatura Antantei. Decizia Consiliului de Coroana s-a pronuntat impotriva aplicarii tratatului de cooperare din 1883 cu Germania si Austro-Ungaria, fapt ce l-a afectat enorm pe Carol I, a carui domnie se sfarseste in octombrie 1914, odata cu moartea subita a acestuia.
Astfel, la conducerea tarii ajunge Ferdinand I. Acesta moare in 1927 si este urmat la tron de nepotul sau Mihai, de numai sase ani, sub o regenta formata din trei persoane.
In 1930, Carol al II-lea, tatal lui Mihai, se intorce in tara, la invitatia unor politicieni nemulþumiti, si este proclamat rege de Parlament. Zece ani mai tarziu, guvernul lui Ion Antonescu, fiind obligat de imprejurarile istorice sa preia fraiele tarii pentru a nu o lasa sa se duca de izbeliste, se face ca organizeaza o lovitura de stat, indepartandu-l pe Carol II, caruia si asa nu-i prea ardea de condus tara, ci mai mult de giumbuslucurile din patul Elenei Lupescu, amanta care a influentat intr-o masura istoria Romaniei acelor ani, si proclamandu-l rege pe Mihai, acum in varsta de 18 ani, dar tot atat de balbait si interesat mai mult de masini si avioane decat de mersul tarii.
La 30 decembrie 1947, Mihai este obligat de catre comunisti sa abdice, dupa ce Stalin l-a decorat cu cea mai inalta distinctie sovietica si i-a daruit un avion ultramodern pentru acele vremuri. Un an mai tarziu, ultimului mostenitor al tronului, adica Mihai I, zis si Micky Pelesanu, ii este retrasa cetatenia romana, el si cei mai apropiati acoliti mutandu-se mai intai in Marea Britanie, unde se apuca de trai datorita unor bunuri scoase din tqara inainte de abdicare, despre care voi vorbi in numarul viitor al cotidianului nostru.

(va urma)

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.