Semnalizari indicatoare de ursi

Semnalizari indicatoare de ursi

0 247

Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Covasna, Hobincu Zoltan, a declarat ieri ca, pentru preintampinarea unor incidente cu rezultate tragice, se va trece la o inventariere a barlogurilor de urs din padurile covasnene, iar in zonele considerate ca periculoase vor fi amplasate indicatoare de avertizare. Acestea vor informa oamenii asupra zonelor in care trebuie sa fie precauti si sa nu prea zaboveasca pe acolo, mai ales daca se avanta in zona singuri sau in grupuri mici.
Actiunea va incepe in zona Comandau, acolo unde un jandarm a fost ucis acum aproape o luna de o ursoaica cu pui, imprejurare in care animalul devine agresiv cand cineva se apropie de barlogul cu puii.
Pana in prezent au fost cartografiate, in privinta barlogurilor de ursi, zonele Turia (langa Tg. Secuiesc) si Calnic.
In judetul Covasna a fost estimata prezenta a 600 pana la 900 de ursi. In context trebuie mentionat faptul ca, din motive inca necunoscute, ursoaicele au inceput, in ultimii ani, sa aduca pe lume cate trei sau patru pui, in loc de unul, cel mult doi, cum se intampla normal. Efect al noilor vremuri in apararea speciei?
Masurile preconizate a fi luate sunt urmarea unor incidente in care ursii coboara tot mai des spre sate, distrugand recoltele sau chiar intrand prin gospodariile oamenilor. In plus s-au mai inregistrat si unele victime omenesti.
Si in judetul Brasov problema ursilor este relativ acuta, fiind cunoscute incidente intre ursi si om chiar in municipiu, nu numai in celelalte zone, cum ar fi Bran – Moeciu, Fagaras sau Victoria, zona Piatra Craiului, cu muntii „intrandu-ti in casa”, aceasta in conditiile in care judetul Brasov este un puternic centru turistic, cu perspective de continua dezvoltare. S-a infiintat si o rezervatie de ursi in preajma Zarnestilor, in urmatorii ani urmand ca aceasta initiativa sa-si arate eficienta.
Poate ca ar fi bine ca si la noi in judet, ai caror munti sunt intens strabatuti de turisti, sa se ia masuri asemanatoare celor luate de APM Covasna.
Mai trebuie amintit si faptul ca interventia brutala a omului in relatia cu natura si mediul inconjurator – defrisari masive in urma retrocedarilor, disparitia aproape totala a sistemului silvic si altele – au facut ca gasirea hranei de catre ursi sa devina tot mai anevoioasa, astfel animalele ajungand sa atace omul si bunurile sale.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.