Agricultura ecologica este salvarea Romaniei!

Agricultura ecologica este salvarea Romaniei!

0 246

Romania si-ar putea reabilita pozitia pe harta economica europeana daca ar sti sa profite de noile oportunitati ce se ivesc pe piata economica mondiala.
Din fostul „granar al Europei”, Romania s-ar putea transforma in „granarul ECOLOGIC al Europei”.
Uniunea Europeana este dispusa sa sustina agricultura ecologica si sa ajute la dezvoltarea spatiului rural in mod durabil in tara noastra. Romania ar putea sa profite de acest sprijin, mai ales, pentru ca UE considera acest lucru drept un obiectiv strategic cheie. Din pacate, lipsa de profesionalism si esecurile succesive inregistrate de autoritatile in domeniu au facut ca Romania sa piarda sume considerabile din partea UE in primii doi ani de la aderare.
Pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proiect european, in Romania a luat fiinta Asociatia Operatorilor din Agricultura Ecologica BIO ROMANIA organizatie care are menirea de a lupta spre a dezvolta acest concept si de a promova agricultura ecologica.
Iata unul dintre proiectele care pot fi implementate de cei cu initiativa si sprijinite de fondurile europene:
„Solar pentru producerea legumelor in sistem ecologic”. Acest proiect tip vizeaza :
a) proprietarii de pensiuni agroturistice.
b) proprietarii gospodariilor de subzistenta care detin o suprafata de minim 500m2 de teren.
c) scolile si bisericile din spatiul rural.
Costul va fi de aproximativ 10.000 € pentru un modul de 500m2, cu folie izolanta
garantata minim 5 ani si sistem de fertirigare, care asigura o productie de exemplu la tomate in sistem ecologic de 300 t / ha, adica intr-un solar de 500m2 se pot obtine 15.000 kg / de rosii sezon.
Modulul de 500 m2 este format din 2 tronsoane cu dimensiunile 8 m latime x 30 m lungime, acest fapt va permite o rotatie a culturilor si o asortimentare a legumelor, astfel incat prevenirea bolilor si daunatorilor sa fie maxima.
Tehnologia legumelor in sistem ecologic solicita o manopera mai mare si imput-uri mai reduse, exact conditiile de care dispun gospodariile de subzistenta.
In cazul investitiilor in solarii ce produc legume in sistem ecologic de peste 1500 mp, se poate solicita cofinantare din fonduri europene, marimea investitiei, corelata cu productia obtinuta justifica, costurile specifice suplimetare impuse de legislatia in vigoare. Pe acelasi principiu al proiectelor tip avand ca obiectiv transformarea gospodariilor de subzistenta in microferme rentabile, si in armonie cu mediul inconjurator, de tipul:
* Microlivada ecologica
* Microferma vaci de lapte in sistem ecologic
* Ferma de gaini ouatoare in sistem ecologic
* Ferma de pui de carne in sistem ecologic
* Stupina in sistem ecologic.
Obiectivul major al Asociatiei Bio Romania, mentionat in Statutul Asociatiei si in “Declaratia de la Sibiu”, este acela de a fi un partener de dialog activ si constructiv cu autoritatile competente ale Statului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.