Ceva COMUNISM …on-line!
Arhivele Nationale si Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti vor realiza prima baza de date on-line cu documente despre controlul ideologic din perioada comunista, a informat, miercuri, Biroul de presa al Arhivelor Nationale.
Potrivit sursei citate, directorul general al Arhivelor Nationale ale Romaniei (ANR), Dorin Dobrincu, si decanul Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti (FSP), Cristian Preda, au incheiat, miercuri, un protocol de colaborare in vederea realizarii proiectului „Arta si politica. Mecanisme si actori ai controlului ideologic intre 1945-1989. O selectie de documente”, prima baza de date gratuita, accesibila la sediul central al ANR si, partial, on-line.
Proiectul isi propune identificarea, prelucrarea, sistematizarea si punerea la dispozitie de catre ANR a documentelor, create in/despre perioada regimului comunist in Romania, in scopul folosirii lor, cu sprijinul FSP, pentru realizarea bazei de date electronice.
„In depozitele Arhivelor Nationale se gasesc astazi mii de documente – stenograme, planuri de activitate, rapoarte, informari, caracterizari, referate, adrese, procese-verbale, corespondenta, publicatii – provenite din fondul Comitetului Central al Partidului Comunist Roman, sectiile Propaganda si Agitatie, Cancelarie, Relatii Externe, sau din alte fonduri ale institutiilor/organizatiilor statului comunist privind controlul ideologic”, se precizeaza in comunicat.
Printre aceste institutii se numara: Ministerul Artelor si Informatiilor, Comitetul pentru Presa si Tiparituri, Presedintia Consiliului de Ministri – Stenograme, Institutul Roman pentru Relatiile Culturale cu Strainatatea, Societatea pentru raspandirea stiintei si culturii, ARLUS, Institutul de Arte, Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica, Studioul „Al. Sahia”, Studioul Cinematografic Bucuresti, Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”, diverse uniuni de creatie.
In decembrie 2008 a fost lansata fototeca on-line a comunismului romanesc, cea mai mare baza de date accesibila pe internet, cu titlu gratuit, cu fotografii din timpul comunismului, aminteste Biroul de presa al Arhivelor Nationale.