BNR a redus dobanda de politica monetara

BNR a redus dobanda de politica monetara

0 244

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis miercuri reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 10%pe an, de la 10,25 la suta, din 5 februarie, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Consiliul de Administratie al BNR a mai decis mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit si gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar prin utilizarea activa a operatiunilor de piata monetara.
CA al BNR a analizat si aprobat raportul trimestrial asupra inflatiei, document ce va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 6 februarie 2009.
Decizia BNR a fost anticipata de unii analisti bancari, in timp ce altii mizau tocmai pe mentinerea ratei dobanzii la 10,25 la suta si modificarea ratelor rezervei minime obligatorii.
Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, a apreciat marti ca banca centrala ar putea reduce dobanda de politica monetara la 10 la suta.
„Banca centrala ar putea lua cele trei masuri pe care le are la dispozitie pentru a sprijini politica guvernului. O reducere cu 0,25 la suta a dobanzii de politica monetara, reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii sau, a treia, o reducerea a dobanzii de politica monetara, concomitent cu o reducere graduala cu doua puncte procentuale a rezervelor minime obligatorii. Ar fi un semnal ca banca centrala colaboreaza foarte bine cu Guvernul si va ajuta astfel Ministrul Finantelor sa-si creasca veniturile”, a spus Anghel.
Pe de alta parte, Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank, preciza ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va reduce dobanda de interventie, aceasta fiind o masura nejustificata atat timp cat dobanzile de pe piata sunt mai mari.
„Dobanzile in piata sunt peste dobanda BNR, asa ca nu putem asista la o modificare de dobanda. Banca Centrala are doua posibilitati, fie va scadea rata rezervelor minime obligatorii, fie va injecta lichiditate in piata”, a spus Dumitru.
Acesta a precizat ca, in opinia sa, BNR va scadea rata rezervelor minime obligatorii atat la valuta, cat si la lei. ‘In primul caz pentru ca avem nevoie de finantare externa, iar daca vom incheia un acord cu UE sau FMI, atunci vom oferi o gura de oxigen si BNR, si bancilor’, a spus Dumitru.
Ultima modificare a dobanzii de politica monetara a fost efectuata in vara anului trecut, mai precis la 31 iulie, cand banca centrala a decis majorarea dobanzii de la 10 la suta la 10,25 la suta.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.