FMI avertizeaza: Romania in recesiune

FMI avertizeaza: Romania in recesiune

0 236

Fondul Monetar International (FMI) avertizeaza ca Romania ar putea inregistra o scadere a Produsului Intern Brut in 2009, iar o redresare moderata a economiei ar putea avea loc numai spre finalul anului sau la inceputul lui 2010.
Potrivit unui comunicat al FMI, la incheierea misiunii de doua saptamani in Romania, incertitudinile asupra acestei prognoze sunt insa ridicate.
Fondul sustine ferm obiectivul Guvernului de a reduce deficitul bugetar la doi la suta din PIB, dar considera ca bugetul pe 2009 se bazeaza pe presupuneri optimiste in ceea ce priveste cresterea economica si colectarea taxelor.
De asemenea, FMI sustine intentia BNR de a se axa pe atingerea obiectivului de inflatie, dupa ce tinta a fost insa ratata din nou in 2008, in parte din cauza politicii fiscale expansioniste si cresterii preturilor la energie si marfuri de la inceputul anului trecut.
Fondul apreciaza ca BNR are un spatiu de manevra mic pentru a relaxa politica monetara pana la implementarea unui pachet de politici macroeconomice credibile, pentru stabilizarea economiei si reducerea deficitului bugetar.
In opinia expertilor FMI, chiar si atunci BNR ar trebui sa relaxeze gradual politica monetara.
Institutia financiara considera ca Romania este tot mai afectata de recesiunea globala. In timp ce cresterea economica a ramas ridicata, in primele trei trimestre din 2008, indicatorii privind productia s-au deteriorat rapid in ultimele luni ale anului trecut.
Exporturile au inceput sa scada, disponibilitatea finantarii pentru firme si populatie s-a restrans, iar consumul intern si investitiile s-au diminuat.
De asemenea, productia industriala scade, iar increderea consumatorilor si a mediului de afaceri s-a deteriorat.
Problemele internationale creeaza o presiune asupra cresterii economice, in timp ce pe plan intern dezechilibrele economiei Romanesti isi agraveaza efectele.
In opinia FMI, balanta de plati si deficitul bugetar au crescut vulnerabilitatea la socuri externe, in timp ce mersul lent al reformelor structurale au afectat capacitatea economiei de a raspunde conditiilor nefavorabile.
Cheltuielile guvernamentale s-au dublat intre 2005 si 2008, iar salariile in sectorul public aproape s-au triplat in ultimii trei ani, se arata in comunicat.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.