Oamenii si soarecii, atractii comune

Oamenii si soarecii, atractii comune

0 242

Cercetatorii francezi sustin ca oamenii si soarecii sunt atrasi de aceleasi mirosuri, confirmand faptul ca preferintele olfactive nu sunt determinate doar de experienta si de cultura, ci si de structura moleculei substantei odorante.
In cazul oamenilor, mirosurile influenteaza multe dintre comportamentele lor cotidiene, printre care si cel alimentar. Conotatia pozitiva sau negativa a mirosului este puternic influentata de experienta si de cultura, au explicat cercetatorii, al caror studiu a fost publicat, vineri, in revista PloS ONE.
De exemplu, mirosul branzei Camembert, foarte imbietor pentru multi dintre francezi, este considerat de multe ori extrem de respingator de persoane apartinand altor culturi.
Cercetatorii francezi au evaluat preferintele olfactive ale oamenilor si ale soarecilor in functie de raspunsul lor fata de o serie de mirosuri care nu evocau neaparat un aliment. In cazul soarecilor, indicele preferintei era reprezentat de timpul acordat explorarii unui miros. De cealalta parte, persoanele participante la studiu au acordat note diverselor mirosuri, in functie de preferintele lor.
Rezultatele studiului au indicat faptul ca oamenii si soarecii sunt atrasi sau dezgustati de aproape aceleasi mirosuri.
Geraniolul, un component principal al uleiului de trandafiri, a fost una dintre esentele preferate de ambele grupuri de studiu, in timp ce gaiacolul (mirosul fumului si al obiectelor arse) figureaza printre cele mai putin apreciate arome.
Cercetatorii au confirmat ca structura moleculei substantei odorante predetermina, partial, preferintele olfactive ale oamenilor.
Comportamentul soarecilor ar putea astfel sa prezica preferintele olfactive ale oamenilor, permitand aparitia unor aplicatii utile in industria alimentara, au precizat expertii francezi. Pe viitor, oamenii de stiinta spera sa inteleaga mai bine mecanismele neuronale care codeaza preferintele olfactive.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.