Conferinta de presa CET Brasov
Inca o conferinta de presa, alte vorbe de umplut rubrici de ziare, dar nimic sa faca robinetele mai calde pentru 25.000 de brasoveni.
Directorul tehnic al CET, Iosif Gulacs, fiind probabil bagat la inaintare de stapanirea orasului, a mai organizat o conferinta de presa pentru a explica motivele din cauza carora 25.000 de mii de brasoveni nu au apa calda si ies sa faca dusul cand ploua dupa o zi cu soare. Din pacate, directorul tehnic s-a aflat in aceeasi stare in care se afla si CET-ul. El nu a reusit sa spuna nici macar ce datorii are CET-ul.
Pentru inceput, Iosif Gulacs a precizat ca datoriile CET sunt de aproximativ 400 de milioane lei.
„Eu v-am zis ca avem in jur de 400 de milioane datorii, din care 200 si ceva de milioane sunt datorii la banci pentru diverse credite sindicalizate care au fost luate de-a lungul anilor”.
Dupa care Gulacs a cazut intr-o scurta transa si a revenit la discutia cu datoriile CET pronuntand alte sume:
„Eu va spun ca avem 85 de milioane datorii pentru combustibil, din care 60 gaz, 25 cãrbune si avem 120 de milioane datorii pentru creditele luate in decurs de 4-5 ani”.
Dar de ce au fost luate aceste credite? De ce nu au fost restituite? Si fara sa fiu economist pot afirma: prost management, din naivitate sau impus.
Dupa care ni se arata caciulita lui Mos Craciun: o noua centrala pe baza de biomasa care ar urma sa fie construita langa actualul CET, acesta urmand sa fie inghitit, la un dejun si o cina, de interese imobiliare. Se intelege ca treaba cu meniul nu a declarat-o Iosif Gulacs, ci niste ajutoare de bucatar.
Iar noua centrala ar avea nevoie, pentru functionare, de 150.000 de tone de combustibil verde.
„Biomasa reprezinta, de fapt, deseuri lemnoase. Nu rumegus, deseuri lemnoase”, a precizat Gulacsi.
Intrebat de unde se pot obtine asemenea cantitati de deºeuri lemnoase, Gulacs a replicat: „O sa se faca toaletari de paduri”.
Simplu, de parca ar tunde presedintele Basescu o oaie!
Cifrele prezentate pot deveni interesante, in conditiile in care CET consuma, pe timp de iarna, 75.000 tone de carbune pe luna.
Dar de unde iei tonele de codri care asteapta sa fie tunsi? Poate va sta minciuna cu regele la masa si, din padurile retrocedate, ne vom procopsi si noi cu ceva masa lemnoasa.
Insa utopia cu biomasa apune odata cu soarele. Tine la un catun, hai sa accepti si un sat mai rasarit. Dar, pe termen lung, este un svaiter prin gaurile caruia primarul Scripcaru goneste pe post de soricel urmarit de pisica abonatilor la caldura.
Si pentru ca tot veni vorba de caldura brasovenilor si de CET, haideti s-o dam putintel pe istorie si sa vedem ce modernizari a ratat CET.
Imediat dupa revolutie CET-ul a fost introdus intr-un program de reabilitare, cu bani de la BERD, sansa pe care a pierdut-o in favoarea Ploiestiului, pentru ca si in acea vreme Brasovul s-a ales cu un primar de doi bani. Va mai amintiti de Moruzzi?.
„A fost o decizie politica”, afirma Gulacs..
Apoi au venit niste danezi care au facut o serie de studii de modernizare asupra sistemului, cam cum ar fi vrut sa aranjeze termoficarea cetatii lui Hamlet, si au propus o serie de solutii. Raspunsul autoritatilor locale seamana cu Decebal taindu-si capul. „Decizia politica a fost ca sistemul de termoficare nu reprezinta prioritatea nr.1 a Brasovului”.
A fost tot o decizie tipic de dreapta, caci stanga brasoveana, atunci ca si acuma, se scarpina pe fluier de picior.
Acea decizie a fost luata de Consiliul Local, care avea si atunci, ca ºi acum, grija de sistemul de termoficare al Braºovului.
Apoi apare anul 1998 cu firma Vew Energie, care a propus soluþii similare.
„Nici acest program n-a fost aprobat sau imbratisat si ulterior au plecat”. Ceva normal. Cand vezi ca cineva nu te iubeste, cauti casatoria in alta parte.
Si ca un amanunt interesant, nementionat de Gulacs, este faptul ca, printre cei ce au votat pentru alungarea VEW de la Brasov, se numara si consilierul local al fostului ApR, Scripcaru George.
Acuma, acelasi Scripcaru George, ajuns intre timp primar prin faptul ca si-a facut liceul in spatele casei si a absolvit o facultate de sport urcand cu telefericul pe Tampa, isi tot bate joc de brasoveni, pronuntand, mai rar personal, dar prin alte voci subpuse, solutii de viitor pentru necesitati stringente ale brasovenilor, caldura si apa calda, uitand ca nu toti au vila sub coasta muntelui si le-ar putea ajunge cutitul la os.
Iar daca nu poate si nu poate rezolva problemele cetatii, sa se lase de gargaunii maririi, caci, per ansamblu, este cel mai prost primar avut de Brasov de la venirea sasilor, prin 1200, si pana acuma. Trebuie sa inteleaga ca acest Brasov nu este satucul natal din Moldova – toata cinstea moldovenilor, caci orice padure are uscaturile sale – si este mult mai pretentios decat sa suporte baliga unor hamesiti.
Dan Bota