OLAF: Romania pe locul 2 la fraude sesizate

OLAF: Romania pe locul 2 la fraude sesizate

0 249

Oficiul European de Lupta Antifrauda arata ca a primit 87 de sesizari legate de suspiciuni de fraude in Romania, in 2008, pe locul 2 dupa Bulgaria, cu 142 de sesizari. In acelasi timp, Romania are relativ putine cazuri in investigare la OLAF, 21, fata de 51 in Belgia si 42 in Bulgaria. Surprinzator insa este faptul ca jumatate dintre cazurile investigate in Romania sunt din domeniul ajutorului extern, adica finantari oferite de Romania tarilor in curs de dezvoltare, si nu din domeniul fondurilor pentru agricultura sau fondurilor structurale.
Raportul anual al Oficiului European de Lupta Antifrauda arata ca institutia a primit sesizari legate de suspiciuni de frauda din toate statele membre, in anul 2008, insa 65% sunt concentrate in sase tari: Bulgaria, Romania, Germania, Italia, Polonia, Spania. Documentul subliniaza ca acest lucru nu inseamna neaparat ca exista mai multe fraude in aceste tari, ci mai ales faptul ca exista o buna comunicare cu OLAF.
La numarul de cazuri in curs de investigare in anul 2008, Romania se afla pe locul 5, in urma Belgiei, Bulgariei, Italiei si Marii Britanii. Surprinzator este ca din cele 22 de cazuri in investigare, 11 se refera la ajutorul extern acordat de Romania altor tari in curs de dezvoltare. Tot la acest capitol apare si primul proiect cu fonduri structurale investigat de OLAF in Romania. In domeniul agriculturii sunt numai 5 proiecte investigate, 2 cazuri in domeniul investigatiilor interne, 1 in domeniul tigaretelor, 1 in domeniul politicilor europene. Niciun caz in investigare in domeniul TVA sau cel vamal (vezi documentul atasat)

Detalii legate de ajutorul extern
Uniunea Europeana este cel mai mare donator din lume, 57% din asistenta mondiala datorandu-se Uniunii si statelor membre ale acesteia. 0,42% din Produsul Intern Brut al UE din 2006, 48 de miliarde de euro, a fost directionat catre asistenta pentru dezvoltare. Tinta pentru 2010 este de 0,56% din PIB.
Romania ofera asistenta pentru dezvoltare direct tarilor vizate, dar si contribuind la efortul comun al Uniunii Europene. Aproximativ 54 de milioane de euro merg anual in bugetul comunitar dedicat cooperarii pentru dezvoltare si ajutorului umanitar, din partea Romaniei.
In acest domeniu, OLAF este singura autoritate raspunzatoare pentru investigația administrativa preliminara. Informatiile primite pe acest domeniu, la finalul anului 2008, reprezentau 25% din totalul cazurilor active investigate de OLAF, adica 102 cazuri.
Din 2006, la nivelul Uniunii Europene, 35 de instrumente pentru ajutor extern au fost reorganizate in zece instrumente. Fondul European pentru Dezvoltare si Instrumentul pentru Cooperare si Dezvoltare reprezinta 56% din totalul ajutorului extern furnizat de UE.
Potrivit ultimelor statistici ale Comisiei Europene, Romania a contribuit cu 0,07% din venitul national brut (80 de milioane euro) in 2007. Grosul asistentei acordate de Romania (ODA – official development assistance – asistenta oficiala pentru dezvoltare) a fost canalizat prin bugetul UE, iar 5 milioane euro prin alte agentii si programe multilaterale. Tinta este ca aceasta contributie sa ajunga la 0,17% din venitul national brut in 2010.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.