Sibiu: Urmasul baronului Brukenthal picteaza icoane
Baronul Samuel Brukenthal are un descendent care traieste la Cluj. Ioan Bruchental iubeste traditia, iar ocupatia lui principala este sa mentina vii vechile valori, pictand icoane si crestand in linguri de lemn.
„De regula, eu nu lucrez icoane pentru vanzare; le fac mai mult pentru sufletul meu. Nu le vand, in schimb le fac cadou unor iubitori de arta. O parte din lucrari imi sunt in colectii particulare din tara si din strainatate”, marturiseste iconarul.
Ioan Bruchental mai cresteaza in linguri de lemn si maiuri. „Modelele se trag din simbolistica precrestina si crestina; eu nu le inventez, ci doar le combin pe cele cunoscute. Un mai este dus la Paris, la Presedintele Societatii Internationale de Fizica, deoarece acesta este un mare colectionar de artizanat”, povesteste artistul.
Ioan a realizat si un film documentar despre bisericile de lemn din Cluj intitulat „Memoria de lemn”. A reusit sa colaboreze cu persoane autorizate pentru traducerea filmului in engleza si franceza pentru a realiza promovarea lui in Canada.
Pasionat de arborele genealogic al familiei al carei nume il poarta, a aflat ca se inrudeste cu aceasta pe linia lui Mihai, fratele baronului Samuel Brukenthal. „Samuel nu a avut mostenitori, insa a avut un frate, Mihai, de unde se trag familiile Bruchental din toata tara. In prezent, suntem aproximativ 80 de purtatori ai acestui nume, iar eu ii cunosc pe majoritatea dintre ei”, spune Ioan Bruchental.
Samuel von Brukenthal (1721-1803) a fost un jurist sas, guvernator al Transilvaniei, colectionar de arta si fondator al muzeului din Sibiu care ii poarta numele.