Elvetia vot pentru circulatia fortei de munca!
Elvetienii au votat masiv duminica pentru prelungirea si extinderea la Romania si Bulgaria a acordurilor de libera circulatie a fortei de munca intre Uniunea Europeana (UE) si Confederatia helveta, conform rezultatelor oficiale difuzate de agentia de presa ATS si de swissinfo.ch.
„Da”-ul a fost ales la referendumul de duminica de 59,6% dintre cetatenii elvetieni cu drept de vot, 22 dintre cele 26 de cantoane pronuntandu-se in favoarea continuarii colaborarii cu Bruxelles-ul, care a permis unui numar de 200.000 de europeni sa munceasca in Elvetia din 2002 si pana in prezent.
De cealalta parte, „Nu”-ul a fost optiunea a 40,4% dintre alegatorii cu drept de vot, impunandu-se in patru dintre cele 26 de cantoane.
Cel mai mic scor obtinut de „Da” a fost de 50,3%, la Nidwald, iar la extrema cealalta s-a situat cantonul Vaud, cu 70,1% din sufragii. Participarea la scrutin a fost de 52%, potrivit swissinfo.ch.
Rezultatul a fost o surpriza pentru observatori care nu au exclus faptul ca este posibil ca criza economica sa dezvolte tentatia populatiei de a raspunde negativ la referendum, in contextul cresterii somajului, noteaza AFP.
Scrutinul a fost urmarit indeaproape de catre Berna si Bruxelles, in contextul in care in joc se aflau mai multi de cooperare economica.
Libera circulatie a fortei de munca, in vigoare din 2002, a fost asociata altor sase acorduri, care faciliteaza schimburi comerciale intre parteneri. In caz de respingere, toate aceste acorduri erau invalidate conform „clauzei ghilotinei”.
De asemenea, Bruxelles-ul a anuntat ca adeziunea Elvetiei la spatiul Shengen va fi anulata in cazul in care referendumul s-ar fi soldat cu rezultat negativ. Astfel, un „Nu” ar fi readus Elvetia la statutul de mica tara independenta si ar fi izolat-o de vecinii sai europeni, de care este totusi dependenta din punct de vedere economic.
Usurarea era deci evidenta duminica printre sustinatorii prelungirii acordurilor de libera circulatie, constand in majoritatea partidelor elvetiene si in mediul economic.
„Este limbajul ratiunii cel care a castigat”, a comentat presedintele Partidului Socialist, Christian Levrat, aducand un omagiu „maturitatii politice a Elvetiei”.
Votul reprezinta in schimb o lovitura dura pentru dreapta populista, care a militat activ impotriva acordurilor cu Bruxelles-ul.
Deputatul Uniunii Democratice de Centru (UDC), Dominique Baettig, a apreciat ca „intre doua rele, alegatorii l-au ales pe cel mai mic si anume fuga in avans”.
„Europa nu este foarte atragatoare. Ea a reusit sa provoace frica, sa-i faca pe oameni sa aleaga ceea ce ei cred ca reprezinta interesul lor pe termen scurt”, si-a exprimat el regretul.
Sursa: AGERPRES