Calfe calatoare la Sibiu

Calfe calatoare la Sibiu

0 258

Turistii care viziteaza municipiul Sibiu in perioada 10 iulie – 6 august au ocazia sa vada la lucru 17 calfe calatoare din diferite state europene, reunite aici pentru a treia oara, pe strada Cetatii, situata intre Turnurile Olarilor si Dulgherilor.
In cadrul atelierelor de lucru, vor fi prezente calfe cunoscand diferite meserii, precum dulgheri, tamplari, olari, bijutieri, fierari, constructori de instrumente muzicale si pietrari, care vor putea fi urmariti exercitandu-si profesia.
Vizitatorii vor putea admira, totodata, o expozitie de fotografie, care aminteste de diferite momente din anii in care au inceput sa poposeasca la Sibiu calfele calatoare. Expozitia face referire si la istoria mestesugarilor calatori, a diferitelor asociatii de calfe, precum si la deosebirile existente intre calatoria traditionala a calfelor si compagnonnage-ul (tovarasia – n.r.) mestesugarilor francezi.
La Sibiu, calfele au o casa a lor si chiar o asociatie, numita “Casa Calfelor – Gesellenherberge Hermannstadt – Maison des Compagnons Sibiu”.
Pentru a deveni calfa calatoare in Europa, doritorul – baiat sau fata – va trebui sa indeplineasca anumite conditii: sa fie necasatorit si fara copii, sa nu aiba mai mult de 30 de ani, sa fi beneficiat de o educatie completa, sa stie o limba de circulatie internationala, dar mai ales sa cunoasca bine un mestesug.
Inainte de a pleca, ii vor fi croite haine speciale la un atelier vechi de secole din Europa, unde se mai pastreaza traditia calfelor. Costumele calfelor sunt compuse din pantaloni evazati, vesta si haina de culori diferite – negru, crem sau albastru -, camasi albe, o palarie speciala si bocanci negri.
Pentru a avea voie sa poarte uniforma de calfa, tanarul trebuie sa faca fata cu cinste si onoare angajamentelor pe care si le asuma si trebuie sa respecte regulile si traditiile fratiei, pentru ca ei vor pleca din Romania pentru o calatorie initiatica de trei ani si o zi. A fi calfa nu presupune un castig material substantial. De regula, calfele pleaca la drum cu sume modice si sunt nevoite sa se descurce in lume, unde isi cauta lucrari de executat, primind astfel bani, gazduire si mancare, totul constituind un prilej de a cunoaste obiceiuri si mentalitati diferite.
Candidatii pentru statutul de calfa calatoare medievala trebuie sa se adreseze fie prim-preotului paroh, Killian Dorr, care poate fi gasit la Biserica Evanghelica din Sibiu, fie calfelor europene care exista deja in oras, la Casa Calfelor, situata in Piata Huet.
Coborand din istorie, cu portul traditional din secolul XIX, palarii si bastoane, calfele calatoare sunt o priveliste deja familiara sibienilor. Ca si in vara anului trecut, calfe din Germania, Franta si Elvetia s-au adunat in Sibiu pentru a-si prezenta traditiile si mestesugul in cadrul unor ateliere culturale in aer liber. Au fost prezente meserii precum cele de dulgher, tamplar, olar, aurar, fierar, lutier, pietrar.
Desi Sibiul a fost un mare centru mestesugaresc, aceste traditii s-au pierdut in tara noastra la inceputul secolului XX, dar au supravietuit in Germania, Austria, Elvetia, Franta, Norvegia si Suedia. Aproximativ 700 de tineri cu pregatire profesionala (dulgheri, tamplari, zidari, pietrari, sculptori, fierari) din aceste tari au ales, in prezent, sa porneasca la drum pentru trei ani si o zi, purtand uniforma si palaria calfelor, respectand normele impuse de fratia lor.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.