Cati chelneri si cati filosofi invata la Spiru Haret?

Cati chelneri si cati filosofi invata la Spiru Haret?

0 245

Misterul pentru care nicio universitate romaneasca nu figureaza in topul 500 al institutiilor de invatamant superior din lume incepe sa se destrame. Consolarea ar putea veni de la foarte posibila situatie de a ne trezi, in schimb, in top 10 sau chiar top 5 al infractionalitatii academice mondiale. Pentru ca scandalul academic de la noi frizeaza planetarul.
Stiati, bunaoara, ca Universitatea Spiru Haret este cea mai mare din lume? USH scolarizeaza peste 300.000 de studenti, in care circa 88% sunt inscrisi la forma de invatamant la distanta, pentru care conducerea Universitatii nu s-a sinchisit sa obtina avizele si autorizarile Ministerului Invatamantului. Cadrele universitare care predau la Spiru refuza de mai multi ani sa se supuna evaluarile periodice pretinse de legea de functionare a universitatilor din Romania, dupa cum nu binevoiesc sa prezinte spre avizare programele de studii. Paradoxul concubinajului dintre acest monstru academic si statistica rece pentru care nu contam in lumea academica internationala este intregit de anomalia ca brambureala universitara risca sa fie stopata tocmai de Abramburica. Ministrul Invatamantului, Ecaterina Andronescu, tocmai a blocat eliberarea de diplome cu antetul Ministerului pentru ultima promotie de la Spiru si ameninta cu scoaterea Universitatii in afara cadrului legal de functionare, reglementar de minister.
Dupa scandalul celor 15.000 de diplome false descoperite pe piata, dezvaluirea structurii tentaculare a Universitatii Spiru Haret este o noua lovitura inregistrata de mediul academic romanesc. Managerii USH nu s-au marginit sa scoleasca pe bani buni studentii din Romania si si-au deschis filiale in alte tari, in special vestice. Autoritatile germane au aflat de la MECI ca filiala USH din Germania functioneaza in afara legilor romanesti, asa cum o vor face, probabil, si organismele din celelalte tari in care Spiru a adus lumina invatatului la distanta.
Cunosc, intamplator, cativa studenti la Spiru, nu foarte diferiti de majoritatea studentimii romanesti, care profita din plin de facilitatea de a copia de pe Internet toate referatele si lucrarile pentru care se presupune ca un june studios ar trebui sa transpire macar in sesiune. Unii dintre ei sunt baieti isteti, care ar putea studia oricand la facultati „in regula”’si care ar merita privilegiul unui contact nemijlocit cu profesorul la cursuri daca nu ar fi atat de ocupati cum sunt sau atat de lenesi cum au devenit studiind la distanta. Altii, in schimb, sunt stupizei semianalfabeti, care n-au citit – si n-o sa citeasca niciodata – mai mult decat titlurile ingrosate din Libertatea sau alte fituici cu poze mari si porcoase. Toti sunt, insa, studenti de Spiru, Universitatea care scoate peste 100 de milioane de euro din taxe pe an.
Pana sa ofere explicatii pentru haiducia academica din propria ograda, conducerea Universitatii a dat in judecata ministerul, promitand in scurt timp lamuriri.
Daca studentii de la Spiru, amenintati sa ramana cu banii luati si fara diplome, nu sunt cu siguranta chelnerii pe care i-ar vrea Traian Basescu iesiti de pe bancile scolilor, cu siguranta nu sunt nici filosofii pe care acelasi presedinte ii vedea iesind pe banda din amfiteatre, inutili si neadaptati pietei. Macar chelnerii ar fi fost mai adecvati invatatului la distanta: daca strigi „Baieteeeee!” intr-o locanta, sigur primesti feedback printr-un „Viinnneeeeee!” tocmai de la bucatarie.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.