Strada Olarilor – mizeria sufletului scripcarian
In zona I de impozitare a Brasovului se afla si strada Olarilor, mai la poala de deal, dar langa blocuri. Daca te duci pe acolo zici ca Primaria Brasov doreste sa amenajeze pe acolo un muzeu al satului si a inceput-o cu strada, care arata ca o ulita dosnica dintr-un sat prapadit – probabil unii mai poarta in sange si suflet aspectul acesta din vremea copilariei de pe meleagurile natale si nu se pot desparti de el – in asemenea hal a fost adusa de neglijenta autoritatilor brasovene. Va imaginati chinul celor care locuiesc pe acolo, care se simt izolati nu numai fizic, ci si moral, pentru ca nu mai pot invita pe nimeni la ei din cauza noroaielor ce trec de glezne. Din cauza acestor noroaie – va imaginati cum arata locul cand ploua sau se topesc zapezile! – pe strada Olarilor nu indraznesc sa se avante nici masinile pompierilor si nici ambulantele, spre nemultumirea si chiar groaza locuitorilor cand se gandesc la perspectiva unui incendiu sau a unei imbolnaviri necesitand transportare urgenta la spital.
In schimb, alte strazi de aceeasi dimensiune si de aceeasi zona I stralucesc de sanatatea asfaltului turnat pe acolo, caci pe ele locuiesc sefi purtand numarul 48 la pantofii egoismului.
In legatura cu strada Olarilor, purtatorul de vorbe in vant al Primariei, Sorin Toarcea – am aflat de la barfitori ca are montat in gura un aparat de lansat prafuri – spune: „Pe strada Olarilor s-au inceput lucrarile inca de anul trecut, era o strada fara fundatie, in momentul in care s-a scos piatra au inceput sa intre retelistii si noi speram ca in acest an sa finalizam lucrarile. Acolo sunt lucrari de anvergura, trebuiesc facute straturile necesare pentru infrastructura strazii, astfel incat sa fie circulabila in conditii optime.”
Ehehei, ce stiti voi, e boala lunga si grea! Asta vrea sa spuna mesterul Toarcea, latraul Primariei Brasov.
Insa, fara a fi specialist si avand doar experienta celor vazute de-a lungul timpului, te intrebi: cat trebuie pentru repararea unei strazi de talia Olarilor? Si ce trafic intens se desfasoara pe acolo incat este necesara o infrastructura ca pentru vehicole de la 30 de tone in sus?
Discutand cu un cunoscator in ale constructiilor de drumuri, acesta mi-a spus ca o asemenea strada ca cea de latimea si lungimea strazii Olarilor se poate repara intr-o luna – o luna si jumatate, avand la dispozitie ca utilaje doua buldozere, patru compactoare si cam zece basculante, dupa care se poate termina asfaltarea intr-o saptamana. Asta prezumand interes din partea celui care comanda lucrarea.
Nu stiti cumva cine trebuie sa se ocupe de bunastarea strazilor si a cetatenilor locuind pe ele, aflate in orasul nostru?.
Vazand starea strazii Olarilor, stare dainuind de mai mult de un an, as propune ca impozitele pe imobilele de pe aceasta strada sa se reduca la cuantumul pretins pentru cele din zona IV a orasului. Si chiar si asa mi se pare cam mult.
Dan Bota