Harghita: Probleme cu …automatul de lapte

Harghita: Probleme cu …automatul de lapte

0 245

Proprietarul singurului automat de lapte din judetul Harghita, amplasat in Miercurea Ciuc, a fost amendat de inspectorii sanitar-veterinari si i s-a interzis activitatea, intrucat nu are autorizatie sanitar-veterinara.
Purtatorul de cuvant al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Bodo Arpad, a declarat ca proprietarul dozatorului de lapte a fost amendat cu suma de 2.500 lei.
Totodata, s-a emis o ordonanta de suspendare temporara a activitatii, intrucat nu are autorizatie sanitar-veterinara pentru vinderea laptelui. Intrucat proprietarul nu s-a conformat si a continuat activitatea, el a fost actionat in instanta.
Dr. Bodo Arpad spune ca, intre timp, acesta a depus un dosar de eliberare a unei autorizatii sanitar-veterinare si urmeaza sa se analizeze daca respecta conditiile impuse de lege.
„Urmeaza sa merg, personal, la proprietarul respectiv, sa vad care sunt conditiile de producere si de transport ale laptelui, pentru a stabili daca poate primi autorizatie”, a spus purtatorul de cuvant de la DSV.
Acesta a tinut sa precizeze ca analizele de laborator efectuate au aratat ca laptele nu respecta normele impuse de Uniunea Europeana, dar nu poate fi considerat un pericol pentru sanatatea publica.
Singurul automat de lapte din judet a fost amplasat, in luna decembrie 2008, la intrarea in piata agro-alimentara din Miercurea Ciuc, de un proprietar din comuna Ciucsangeorgiu. Acesta spune ca ideea i-a venit dupa ce a vazut un automat similar in Elvetia, tara pe care a vizitat-o de curand si s-a gandit ca in acest fel isi poate vinde laptele mai bine si mai civilizat.
Aparatul a costat 8.000 de euro, este din inox si dispune de un program prin care proprietarul poate verifica, prin Internet, cat lapte s-a vandut sau daca trebuie sa il aprovizioneze.
Un litru de lapte de casa, oferit de acest automat, costa 2,5 lei, iar cumparatorul trebuie sa vina cu recipientul de acasa. Cei care doresc sa cumpere mai putin de un litru o pot face linistiti, dozatorul oferind si 100 de mililitri sau 200 de mililitri, in functie de cati bani are fiecare.
Amplasarea dozatorului de lapte a intrat imediat si in atentia Directiei de Sanatate Publica, conducerea institutiei considerand ca poate fi un pericol faptul ca laptele se vinde in PET-uri pe care oamenii le aduc de acasa.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.