Bucovina, cununa din pletele Romaniei

Bucovina, cununa din pletele Romaniei

0 265

Bucovina, tinutul din nordul tarii, rupt in doua de odiosul tratat Ribbentrop – Molotov, o parte insemnata fiind insusita prin rapt de fosta Uniune Sovietica si inglobata mai apoi de actuala Ucraina, este plaiul unde traditiile strabune se intalnesc cu credinta si istoria
Ce-ar fi Bucovina fara frumoasele obiceiuri de sute de ani? Nu este sat in care sa nu gasesti mesteri populari, din ale caror maini curge arta, iar oamenii nu au uitat strabunul port al dacilor liberi. Din cand in cand, la sarbatori, ies sa-si arate maiestria, pe la targuri si balciuri traditionale, mai ales cu ocazia unor hramuri ale numeroaselor si vestitelor manastiri care incanta si curata ochiul si sufletul vizitatorului inca din vremea vestitilor domni ai acestor plaiuri, adapostindu-si necazuri si bucurii sub semetul Ceahlau sau colindand dulcile coline ale Obcinelor.
Iar turistul zilelor noastre are de vazut imbinarea tuturor acestor minunatii, acompaniate de clipocitul apelor Bistritei sau de toaca inegalabilelor manastiri, incepand de la Putna lui Daniil Sihastrul, continuand cu Voronetul, Sucevita, Moldovita, Gura Humorului, Durau sau Ceahlau, fara a avea pretentia ca le-am amintit pe toate.
Pe deasupra este bine cunoscuta ospitalitatea localnicilor. Astfel, nu mai putin de 400 de hoteluri si de pensiuni isi asteapta oaspetii cu mancare traditionala, cum ar fi chirosti si parjoale moldovenesti, ciorba radauteana, pui cu smantana ca la Suceava, ciulama cu ciuperci si, bineinteles, renumita tochitura moldoveneasca.
iata o gramada de motive pentru petrecerea unor minunate zile de vacanta pe aceste plaiuri, zile pe care oricine nu le mai poate uita toata viata.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.