Precum in cer asa si pe pamant
La Giurgiu, lumescul si spiritualul din manastire
Biserica Ortodoxa Romana afirma ca este saraca si cere, dupa ce a revendicat terenuri si paduri cat doua Romanii, in continuare pomeni si daruri din partea populatiei totul insa nu pentru opere de caritate, ci pentru fast si bunastarea slujitorilor unui Dumnezeu din ce in ce mai indepartat decat cel existent in ceruri. Iata, in acest sens, exemplul vilei-manastire din Giurgiu
O vila a unui vames a fost achizitionata contra sumei de 750.000 de euro, platiti de Episcopia Giurgiului. Afacerea a fost perfectata in urma cu trei ani, iar pretul imobilului, spun specialistii, a fost „umflat” de trei ori.
Dupa care vila s-a transformat intr-o manastire de lux, cu piscina, loc in care traiesc se roaga (?!?) si se balacesc patru maicute. Mai nou, tot aici si-a stabilit resedinta si Preasfintitul Ambrozie, care face pe episcopul de Giurgiu.
Pentru ca nimic nu este prea scump cand este vorba de confortul Preasfintitului Ambrozie, cocosel in mijlocul cardului celor patru gainusi-maicute, in curtea manastirii au fost aduse si trei caprioare.
Reprezentantii Patriarhiei susþin insa ca in vila din Giurgiu se traieste dupa principiul austeritatii si nu al huzurului, ca doar nu sunt prosti sa spuna adevarul, ei fiind siguri ca uniforma de popa ii scuteste de pedepse divine.
Reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane spun ca imobilul a fost cumparat cu acordul adunarii eparhiale a episcopiei Giurgiului intr-un mod cat se poate de legal. Banii pentru manastirea din vila sunt fondurile proprii ale episcopiei, care reprezinta vanzari de lumanari sau donatii ale credinciosilor. Hai mai va! Oare cate lumanari trebuiesc vandute ca sa aduni atatia euroi?
Pe langa resedinta amintita, Episcopia Giurgiului mai detine un teren intravilan, doua autotursime Skoda Octavia, o masina de teren Land Rover si, bomboana de pe coliva, un Hummer.
Fetele bisericesti mint si atunci cand vine vorba despre caprioare sau despre piscina.
Astfel, Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, sustine ca piscina este, de fapt, o groapa betonata in care se creste peste pentru consumul manastirii, maicutele facand prin apa pe sirenele, popa-episcop jucand din cand in cand rolul lui Ulise la intoarcerea spre Itaca.
Cat despre utilitatea acesteor investitii, mai marii bisericii evita un raspuns direct. Reprezentantii Episcopiei au reusit performanta de a nu raspunde, practic, la nicio intrebare.
In privinta costului cladirii devenite o ciudata manastire, vicarul administrator Constantin Buga a dorit sa primeasca mai intai intrebarile in scris de la reporteri, pentru a pritoci raspunsuri cat mai credibil mincinoase.
Episcopul de Giurgiu, Preasfantul parinte Ambrozie, nu a putut fi contactat de reporterii Realitatea, care au dat primii in vileag aceasta facatura „sfanta”. Un reprezentant al Episcopiei Giurgiu sustine ca Preasfantul se afla intr-o vizita pastorala intr-o zona fara semnal la telefonul mobil, alta motivare cu praf sfant in ochii fraierilor, cand se stie ca zona Giurgiu nu prea are adanci vaioage sau pesteri sau tunele nesfarsite sau catacombe de rugaciune ca in Roma inceputului Crestinismului, asa ca sa nu ajunga semnalul la mobil.
Si iata inca o dovada ca Biserica Ortodoxa, la noi, se duce tot mai mult spre fundul iadului, pe spinarea unui popor tot mai asuprit si fara speranta. Iar acest caz nu poate fi unicat si asteptam noi dezvaluiri, mai ales ca tot mai multe nereguli „sfinte” ies la iveala.
Dan Bota