Romania fara termocentrale!

Romania fara termocentrale!

0 214

Termocentralele risca sa fie inchise incepand de anul viitor din cauza nerespectarii normelor de mediu impuse de Uniunea Europeana. Acesta este si motivul pentru care Ministerul Economiei se grabeste sa restructureze sectorul energetic si sa infiinteze doua mari companii care sa includa Termoelectrica. Este o modalitate prin care se incearca salvarea companiei, in dauna unor societati valoroase precum Hidroelectrica, Romgaz si Nuclearelectrica.
„Incepand de anul viitor, termocentralele risca sa fie oprite din motiv de nerespectare a conditiilor de mediu. Nici nu sunt bani pentru investitii de mediu. Atunci, s-au gandit (n.red. Ministerul Economiei) sa ia bani de la Hidroelectrica, Romgaz si oarecum Nuclearelctrica, acestia fiind principalii ordonatori, incercand sa rezolve problema termocentralelor. Insa, nici Hidroelectrica si nici Romgaz nu au suficienti bani”, a declarat pentru HotNews.ro, Jean Constantinescu, presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Izvoarelor de Energie (IRE).

Investitii de mediu amanate – consecinte inevitabile!
In urma cu doi ani, autoritatile considerau ca nu e motiv de graba pentru realizarea investitiilor de mediu. Termocentralele sunt obligate sa se conformeze cerintelor de mediu impuse de Comisia Europeana. Insa, pana acum, nu au fost gasite resursele financiare necesare investitiilor de mediu. In urma cu doi ani, autoritatile statului nu pareau ingrijorate de aceasta situatie, spunand ca pana in 2010 este suficient timp pentru realizarea investitiilor pentru protectia mediului si modernizare, estimate la peste doua miliarde de euro. „Mai este timp pentru realizarea investitiilor de mediu la termocentrale, iar pana in 2010 nu se inchide niciuna”, a declarat Varujan Vosganian, fostul ministru al economiei.
Ministerul Economiei a supus dezbaterii publice un document privind restructurarea sectorului energetic, urmand sa fie finalizata marti, 15 iulie. Presedintele IRE crede ca intentiile autoritatilor nu vor avea finalitate deoarece Comisia Europeana nu va fi de acord cu aceasta restructurare. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anuntat ca imediat dupa finalizarea dezbaterii, va fi trimisa o notificare Comisiei Europene. „Nu vor obtine acceptul de la Comisia Europeana deoarece nu este in acord cu pachetul legislativ european privind energia”, a spus Jean Constantinescu.

Structura celor doua companii energetice
Noua strategie energetica presupune infiintarea a doua mari societati. Din prima mare societate urmeaza sa faca parte complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, unitatile 1 si 2 de la Cernavoda, hidrocentralele Valcea si Slatina, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si o parte din Electrica. In cealalta societate vor fi CTE Deva, CET Paroseni, ELCEN, hidrocentralele Portile de Fier, Caransebes, Hateg, Arges, Cluj, Bistrita, Sibiu, Sebes, Buzau, Targu Jiu, Compania Nationala a Huilei (CNH), cealalta parte din Electrica si Romgaz.
In cazul primei societati care va avea o cota de piata de 48%, in urma combinarii resurselor lignitului cu productia hidro si cea nucleara, se va obtine un pret mediu de productie de 44 euro pe MWh. In cazul celei de a doua societati care va avea o cota de piata de 44%, combinatia huila + apa + gaze naturale ar determina un cost de 45 euro pe MWh. Aceasta in conditiile in care la ceilalti producatori, costurile depasesc 100 de euro ajungand pana la 144 de euro pe MWh. In acest moment, Hidroelectrica, cel mai ieftin producator, are costuri de 26 euro pe MWh, iar Termoelectrica, cel mai scump producator, produce cu peste 100 euro pe MWh.

Restructurarea energetica, riscanta pentru economia romaneasca
In opinia presedintelui IRE, infiintarea celor doua companii energetice presupune riscuri. „A fost supus dezbaterii publice un fel de restructurare care nu are nicio legatura cu strategia energetica. Aceasta va crea probleme foarte mari, riscuri, deoarece nu se poate garanta nimic, in cazul in care vrem sa obtinem o anumita productie de energie, o anumita calitate, un mix echilibrat. Iau de la unii si dau la altii. Exista riscuri pentru tara, pentru economia romaneasca in ansamblu”, a precizat Constantinescu.
Hidroelectrica, cel mai mare producator de energie electrica din Romania, va avea mult de pierdut in urma restructurarii sectorului energetic pe care Ministerul Economiei doreste sa o realizeze. Hidroelectrica va fi impartita in doua, urmand sa functioneze alaturi de unitati in pierdere precum cele din sectorul termo si minier. Hidroelectrica este considerata cea mai valoroasa companie cu capital de stat. Reprezentantii Federatiei Sindicale a Hidroelectrica-Hidrosind considera ca aceasta restructurare nu este in beneficiul societatii deoarece toti banii de la Hidroelectrica vor intra in modernizarea termocentralelor. In plus, amestecarea resurselor energetice va permite ascunderea costurilor reale.
Potrivit datelor ANAF, Compania Nationala a Huilei (CNH) este cel mai mare datornic la stat, suma ajungand la aproximativ cinci miliarde de lei. De asemenea, Termoelectrica are datorii catre bugetului statului de circa 535 de milioane de lei.

Nuclearelectrica fara orobleme imediate
Pompiliu Budulan, directorul general al Nuclearelectrica a declarat in urma unei solicitari a HotNews.ro ca noua restructurare energetica este benefica pentru compania pe care o conduce. Precizam ca Pompiliu Budulan a fost numit in functia pe care o detine, in prezent, la propunerea partidului din care face parte, PDL, acelasi partid care a preluat si fraiele Ministerului Economiei.
„Noua strategie promovata de Ministerul Economiei va avea influente pozitive asupra activitatii din sectorul nuclear prin faptul ca structura din care va face si Nuclearelectrica parte va fi mai puternica din punct de vedere financiar, putand angaja credite pentru investitiile necesare retehnologizarii capacitatilor conventionale si promovarii unitatilor nucleare 3 si 4. Nu cred ca prin noua reorganizare Nuclearelectrica se va confrunta cu un blocaj investitional. Pentru sistemul energetic national aceasta reorganizare este benefica pentru faptul ca elimina “baietii destepti” din energie, pretul energiei rezultate fiind unul singur pentru producatorii de energie care fac parte din noua companie energetica”, a declarat pentru HotNews.ro, Pompiliu Budulan.

Sindicalistii: Noul director general al Hidroelectrica nu vrea doua companii
„Se ascunde ceva cu aceasta strategie energetica. A mai ramas ceva de furat in tara asta: hidrocentralele. Tinta ramane Hidroelectrica, activele hidrocentralelor sunt mult subevaluate, probabil se doreste instrainarea lor”, a afirmat recent presedintele Comisiei de strategie energetica si dezvoltare din sindicatul Hidrosind, Ilie Rosu. Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca noua conducere a Hidroelectrica impartaseste opinia reprezentantilor Hidrosind in ceea ce dezavantajele unei reorganizari in sectorul energetic. „Am avut o discutie astazi (n.red. 14 iulie) cu noul director general. Am inteles ca el nu vrea doua companii. I se pare normal ca Hidroelectrica sa ramana asa cum este”, a spus Ilie Rosu. HotNews.ro nu a obtinut pana la aceasta ora confirmarea acestei opinii din partea noului directorul general al Hidroelectrica, Mihai Ciprian David. Aceasta a fost numit sef al Hidroelectrica in urma cu doua saptamani.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.