Efectele zgomotului asupra organismului

Efectele zgomotului asupra organismului

0 244

Una dintre formele de poluare care nu sunt intotdeauna luate in seama de autoritati sau de omul de rand este zgomotul. Poluarea fonica devine din ce in ce mai puternica si ne inconjoara permanent in viata de zi cu zi. Aceasta are un impact semnificativ asupra societatii umane, afectand starea de sanatate a populatiei.
Principalele consecinte negative ale zgomotului sunt traumatismele auditive care apar atunci cand numarul decibelilor depaseste limita superioara normala de percepere a organului auditiv.
Structurile cele mai afectate sunt celulele ciliate, mai ales cele din grupul extern.
Zgomotul poate provoca pierderile temporare sau permanente ale acuitatii auditive, dar poate sa exercite un anumit efect toxic asupra organismului.
Starile pe care poluarea fonica le induce nu sunt legate intotdeauna exclusiv de scaderea auzului.
Zgomotul provoaca modificari in echilibrul fiziologic al organismului; simptomul general este o senzatie de oboseala, de slabiciune. Tulburarile pot duce la ameteli, cefalee, migrene permanente, pierderea poftei de mancare, anemie. Zgomotul produce tulburari neurovegetative cum ar fi accelerarea ritmului cardiac, a ritmului respirator, modificari ale presiunii sanguine, slabirea atentiei, leziuni ale timpanului, diminuarea reflexelor.
Traficul stradal genereaza zgomot cu o anumita intensitate produsa de camioane, autobuze, de sutele de autoturisme, trenuri, avioane.
De aceea, trebuie luate masuri urgente de stopare a efectelor negative ale poluarii fonice.
Acasa sau la birou, izolarea peretilor si instalarea geamurilor duble poate fi o solutie la indemana oricui, diminuand astfel sunetul traficului, a vecinilor si a altor surse zgomot exterioare. Peretii pusi de-a lungul autostrazilor pot proteja persoanele care locuiesc in apropiere de acestea de sunetul traficului, insa, din pacate, la noi in tara-unde nu avem nici autostrazi, dar sa mai vorbim de perdele fonice- acest lucru pare a fi destul de departe.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.