Solutii antiviolenta

Solutii antiviolenta

0 244

Violenta ia – pe fondul nehotararii si ezitarilor clasei conducatoare in a lua masuri hotarate in vederea asanarii, din toate punctele de vedere, a tarii, ajunsa adanc in mocirla – o amploare nu ingrijoratoare, ci disperata, aproape de limita suportabilului, fara a se vedea vreo miscare eficienta facuta de structurile puse sa combata aceasta adevarata teroare oferita de niste indivizi inconstient de nesatui la castiguri interminabile obtinute, mai nou, prin metode mafiote, de forta si violenta.
Se cunosc intetirea cazurilor de jaf armat, cu victime omenesti, derulate ca pe banda rulanta in ultima vreme: Brasov, Cluj, Bucuresti etc.Acestea nu mai sunt cazuri izolate si ar trebui sa se agate de gradele celor care sunt pusi sa combata criminalitatea, dar care, in destule cazuri, sunt ei insisi complici morali, prin corupere sau noncombat Sau chiar dotare necorespunzatoare, mult sub cea a infractorilor, scapati astfel din frau. Si este inadmisibil, de pilda, sa bagi cota de combustibil la masinile Politiei, Jandarmeriei si altor asemenea structuri, in schimb permitand parlamentarilor si ministeriabililor „tzitzei” cu butoaiele si schimbarea masinilor precum chilotii unei curve.
Pe de alta parte responsabilii unor asemenea structuri de combatere a criminalitatii, care se plang de zor ca nu au destui oameni – de fonduri am aratat care este situatia – sunt lipsiti de spirit organizatoric, pesemne prin flescairea gandirii provocata de scaunele prea moi in care au ajuns, si au impresia ca prin munca heirupista rezolva problema.
Si cand spun „munca heirupista” ma gandescla la toata schema de organizare a acestor structuri, incepand de la recrutare, continuand (mai ales) cu scolarizarea, si dupa aceea cu organizarea activitatii diferitelor compartimente si a stilului de interventie, mai ales.

Cum poate fi rezolvata problema
Exista un vechi proverb romanesc: „Cui pe cui scoate”. De ce sa aplicam noi proverbul doar la mahmureala de a doua zi de dupa un chef crunt sau uneori in medicina? La fel de bine, poate chiar mai eficient, poate fi aplicat in combaterea si stoparea criminalitatii.
Ce este aia purtatul cu manusi, la figurat, in cazurile de infractiuni cu violenta? Ce sunt legile acestea, privitoare la actele cu violenta, mai blegi decat unele organe pe la 80 de ani? Ce drepturi ale omului si frica de a nu fi aratati cu degetul de un Occident care, in ograda lui, combate violenta cu violenta? Fleacurile acestea trebuiesc bagate in beciuri de arhiva si scoase la iveala cel putin aceleasi arme dure ca cele ale infractorilor.
Dar mai intai trebuie sa faci ordine in lumea ta de politist, jandarm si alte asemenea. Trebuiesc indepartati toti cei chiar si numai banuiti de neputinta, fizica si spirituala, si inlocuiti cu oameni care vor intr-adevar sa se dedice meseriei, si nu doar pentru a o folosi ca sursa sigura de venituri si alte ciupeli. Trebuiesc create detasamente bine pregatite si antrenate profesional, gata sa scoata pistolul ca vestitii pistolari ai vestului salbatic si sa-l si foloseasca fara actualele restrictii. Trebuieste formata o elita, bine antrenata fizic si moral, pentru combaterea criminalitatii. Iar acestia, dupa una sau doua somatii, sa si traga in plin, de preferinta la picioare, dar asta conteaza mai putin, si sa se renunte, in cazurile grave, de lunga vorbarie a somatiilor si focurilor repetate pe verticala.
Acestea, la care se mai pot adauga si altele, sunt dezideratele obligatorii pentru starpirea caracatitei in plina dezvoltare. Orice sondaj va va arata ca populatia, in marea ei majoritate, va fi pentru masuri forte.
In acelasi timp Justitia este cazul sa-si revizuiasca atitudinea in comportamentul prea ingaduitor fata de elementele infractionale ce dovedesc violenta, neretinandu-i pe marii infractori prin beciurile de arest, ci lasandu-i la judecare in stare de libertate ca nepericulosi pentru societate. Cand unul sau altul comite anumite fapte grave, nici nu mai trebuie sa existe in Codul de Procedura Penala alternativa judecarii in libertate. Acesta ar fi cel mai mare ajutor pe care un segment hotarator al societatii l-ar putea da celor pusi sa combata criminalitatea.
Poate suna dur, dar fara o interventie dupa model Vlad Tepes cu greu o vom scoate la liman.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.