Interlopii caselor de schimb
Patronii caselor de schimb din Brasov au recidivat! Abia au intrat in vigoare noile reglementari in privinta afisajului la casele de schimb valutar, ca unul din patronii brasoveni a si gasit solutia de a-si induce in eroare clientii. Ingeniozitatea exersata in ani de tepe trase clientilor i-a permis afaceristului sa pacaleasca si noile reguli de afisaj. In noua versiune de panou unitar, impus de autoritati, parea ca nu mai este loc pentru trucurile cu care patronii isi inseala constant clientii de ani de zile incoace. Dar inventivitatea teparilor cu firma la strada este mai treaza decat a celor care pretind ca vor sa-i impiedice sa mai comita ilegalitati. Pe panoul expus pe trotuar, patronul a avut grija ca distanta intre cifra unitatilor si cea a zecimilor sa fie atat de mare incat clientii sa fie tentati sa creada ca zecimile sunt unitatile. Astfel, in loc de un curs de 3 lei si 41 de bani, un client doar ceva mai neatent putea crede ca va vinde un euro pentru 4 lei si 18 bani.
In mai putin de trei ore, au si sosit la OJPC trei clienti inselati. Primul a fost roman, dar cel de-al doilea era un spaniol; cu siguranta, nici el, nici prietenii lui nu vor mai calca pe la Brasov.
Faptul ca furtul a fost reclamat la casele de schimb ale unei singure firme nu inseamna ca celelalte case s-au conformat legii. Patronii le tin inchise, asteptand, probabil, sa vada daca stratagema colegului lor tine. Imaginea turistica a Brasovului este compromisa cu fiecare turist inselat sub Tampa.
La fel de grav este, insa, si un alt aspect al jocului de-a afisajul la casele de schimb. Tentativele firave ale autoritatilor de a concepe modele de panouri greu de masluit par gandite impreuna cu patronii insisi. Altfel nu se explica rapiditatea cu care acestia din urma gasesc hibele unui model considerat imposibil de trucat imediat ce este lansat pe piata. La stilul asta de lucru, este clar ca doar inchiderea acestei afaceri nenorocite poate starpi practicile interlope din casele de schimb.
Vifor Rotar