IAR Ghimbav bate la usile ministerelor
Reprezentantii IAR Ghimbav se afla de ieri in Bucuresti pentru a discuta cu autoritatile centrale soarta fabricii brasovene de aeronave. Delegatia celor de la Ghimbav, insotita si de fostul prefect Emil Nita, a avut o intrevedere cu reprezentantii Ministerului Muncii. Sindicalistii au solicitat statului sa renunte la privatizarea fabricii, o procedura care o impiedica de 14 ani sa se impuna pe piata aeronautica. Salariatii uzinei brasovene se afla de la inceputul anului in somaj tehnic. In acest moment, uzina functioneaza la doar 65% din capacitate.
Liderul sindicatului Liber de la IAR, Suba Arpad doreste, printre altele, modificarea ordonantei 95 privind platile compensatorii, in asa fel incat angajatii care sunt in somaj sa fie platiti din fonduri ministeriale, iar nu din cele ale intreprinderii.
IAR Ghimbav s-a aflat, vreme de 14 ani, intr-un proces ratat de privatizare, iar aceasta postura a impiedicat-o sa incheie contracte pe piata aeronautica. Suba Arpad urmeaza sa aiba o discutie cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, caruia vrea sa-i propuna un moratoriu de 5 ani, in cursul caruia statul sa renunte la privatizarea fabricii si sa-i permita acesteia sa-si decida singura strategia de functionare. Sindicalistii ii vor cere lui Videanu si sprijin pentru incheierea de contracte cu statul roman; Suba Arpad considera nefiresc faptul ca statul roman semneaza contracte cu producatori straini la preturi neavantajoase, in conditiile in care intreprinderea brasoveana, cu traditie in Romania, este amenintata de faliment.
Aproximativ 220 de anajati de la IAR au reintrat de saptamana trecuta in somaj tehnic, dupa ce, pe intreaga durata a lunii ianuarie, aproximativ 800 dintre cei 900 de salariati ai IAR au stat acasa din lipsa de comenzi.
Vifor Rotar