Nebuloasa Vulturului, o minune a Universului

Nebuloasa Vulturului, o minune a Universului

0 236

Noi imagini cu nebuloasa Vulturului, obtinute cu ajutorul telescopului MPG/ESO 2,2 m din La Salina, Chile, au prezentat aceasta minune a Universului
Forma nebuloasei aduce aminte de un vultur, de acolo si numele, zona centrala reprezentand ghearele.
Gruparea de stele a fost descoperita de un astronom elvetian, Jean Philippe Loys de Cheseaux, in 1745, fiind redescoperita, independent, de catre „vanatorul” francez de comete, Charles Messier.
Nebuloasa Vulturului a fost remarcata apoi in 1995, cand pilonii centrali au fost surprisi intr-o imagine obtinuta de catre NASA cu ajutorul lui Hubble.
In 2001, Very Large Telescope (VLT) a surprins o a doua imagine, de aceasta data in infrarosu, dezvaluind procesul de formare a stelelor din interior.
Ultima imagine a fost realizata recent de camera Wide-Field Imager de la telescopul MPG/ESO 2.2m din La Silla, Chile, si acopera o suprafata de cer de marimea Lunii, fiind de 15 ori mai clara decat imaginea realizata cu VLT si de 200 de ori decat cea realizata cu Hubble.
Intreaga regiune a nebuloasei poate fi acum admirata in detaliu.
Si cine stie cate alte minuni nu ascunde acest infinit Univers, in care – de ce nu? – se afla zeci si sute de alte civilizatii.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.