Moartea lui Ceausescu a adus un aer mai curat (I)
Acest titlu nu este o metafora. Poate ca nu multi dintre noi au observat disparitia mirosurilor grele care ne invaluiau atmosfera inainte de 1989. De la acele autobuze, „irte”, ale caror gaze de esapament le puteam mirosi de la cativa kilometri, pana la gigantele furnale ale fabricilor si uzinelor prospere din zonele industriale ale patriei.
Colosii economiei socialiste s-au prabusit si odata cu disparitia lor, aerul ar fi trebuit sa devina mult mai respirabil.
Insa, realitatea ne arata altceva!
”In prezent, in multe localitati ale tarii aerul este de nerespirat, iar Dunarea, ajunsa haznaua Bucurestiului, ii poate ucide pe romanii care merg la scaldat, cu apa ei colcaind de virusi si bacterii. Caderea regimului dictatorial al lui Ceausescu a adus aer mai curat in Romania. Din 1990 si pana in 2005, colosii economiei socialiste construiti in anii ’60-’70 s-au inchis unul dupa altul, au fost vanduti la fiare vechi ori au fost preluati pe bucati de investitori. Aceasta dezindustrializare s-a tradus nu doar prin somaj, ci si printr-o reducere substantiala, cu 40-50%, a emisiilor de dioxid de carbon din orase”, apreciaza specialistii in protectia mediului.
Cu toate acestea, lucrurile nu au evoluat spre mai bine. Aerul romanesc post-ceausist are in continuare de suferit din cauza defrisarilor masive necontrolate si traficului rutier sufocant. Blocurile gri ridicate in jurul fostelor platforme industriale sunt dens populate si inghesuite in jurul scheletelor fabricilor ceausiste. Unele cartiere sunt adevarate ghetouri care se autosufoca in propriile gunoaie.
Parcarile de resedinta sunt supraaglomerate din cauza blocurilor-pachet construite in perioada comunista, regimul totalitar negandindu-se vreodata ca fiecare familie va detine cel putin o masina.
Poluarea data de traficul din Bucuresti reduce speranta de viata a locuitorilor cu 4 ani. Desfrisarile din ultimii 19 ani au dus la diminuarea spatiilor verzi din capitala cu 50%.
Datorita normelor Uniunii Europene, reindustrializarea capitalista a scos fabricile din orase, plasandu-le la marginea lor sau in zone rurale putin populate date fiind costurile pentru poluare.