Sinagoga Brasov a fost pradata

Sinagoga Brasov a fost pradata

0 199

La doua luni de la spargerea si jefuirea Muzeului Primei Scoli Romanesti, este randul Sinagogii Brasov sa fie calcata de hoti. Fapta s-a petrecut in urma cu o saptamana; indivizi ramasi neidentificati au intrat miercuri spre joi noaptea in curtea Sinagogii. Au spart lacatul de la intrarea din spate si au furat, printre alte obiecte sfinte, patru exemplare ale Torei – cartea primelor 5 capitole ale Bibliei ebraice, cunoscuta si sub numele de Pentateuh. Hotii au spart si birourile de sus ale cladirii, de unde au sustras laptopuri, cateva sticle cu vin si genti cu documente.
Cateva dintre Torele furate erau aduse din Israel, unde au fost scrise de mana de catre rabini priceputi pe pergamente din piele de miel. Una din carti este foarte veche si dateaza de mai bine de 300 de ani. Oamenii legii cred ca a fost vorba despre mai multi hoti, sau ca hotii au avut complici, pentru ca o singura biblie cantareste 10 kilograme. Anchetatorii leaga spargerea de la Sinagoga de furtul cazaniilor de la Prima Scoala Romaneasca, petrecut in urma cu 2 luni si ai carui autori nu au fost inca descoperiti, dsi politistii au dat de urma ceasloavelor de secol XVI furate atunci.
Comunitatea evreiasca nu a ramas doar fara biblii, ci si fara slujbe. Fara Tore, rabinii nu mai pot tine slujbe si rugaciuni, iar pe 10 martie evreii sarbatoresc „Purim”, una dintre cele mai importante sarbatori ebraice. Ca sa nu-si lase credinciosii fara ceremonie religioasa, conducerea sinagogii va imprumuta o Tora de la comunitatea ebraica din Timisoara.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.