Moartea lui Ceausescu a adus un aer mai curat (II)
Reminiscentele culturii comuniste se fac simtite in aerul poluat al vremurilor noastre. Masurile „de mediu” sunt blamate acum de guvernantii care, chipurile, trebuie sa repare marile erori ale unui sistem totalitar, grotesc, lipsit de bun simt.
Una dintre marile probleme cu care se confrunta omenirea la ora actuala este apa sau, mai bine spus, lipsa ei. Desi Pamantul este considerata ca fiind „Planeta Albastra”, datorita marilor si oceanelor, procentul apei potabile este extrem de redus: de numai 3%!
Romania are un sistem hidrografic de invidiat pe care l-ar putea pierde cu mare usurinta daca masurile de protejare a apelor potabile nu sunt implementate la timp.
Dunarea transporta cea mai mare cantitate de apa dulce din tara noastra fiind si colectorul multor rauri de pe teritoriul Romaniei.
Ceausescu a fost considerat vinovat pentru faptul ca, in 2006, Dunarea si-a iesit din matca si a spulberat digurile, casele si vietile multor oameni din sudul Romaniei. Motivul? El ar fi „sugrumat” fluviul pentru a reda terenurile mlastinoase productiei agricole – record.
“Indiguirile din anii ‘70 sunt responsabile de gravele inundatii din sudul Romaniei”, sustinea fostul premier Calin Popescu-Tariceanu.
Comunistilor li se mai reproseaza poluarea solului cu metale grele si dezastrul ecologic provocat de minerit in zone populate.
Aceasta este doar o fateta a problemei. Cealalta, pe care guvernantii o omit in mod fatis si voit, este cea referitoare la taierea codrilor Romaniei de dupa 1990. Moldova si Maramuresul, unde s-au produs inundatiile cu cele mai mari pagube, au avut parte de cele mai multe defrisari. Banca Mondiala a estimat, in 2006, ca pagubele provocate de taierile ilegale de paduri sunt de 1,5 miliarde de dolari.
O alta problema creata de comunisti, dar care intarzie sa fie rezolvata de capitalisti, este construirea acelor blocuri „cutii de chibrituri”. In vederea realizarii unui Big Brother national, peretii blocurilor au fost executati din beton, vestitul BCA, si au fost facuti indeajuns de subtiri astfel incat vecinii „cu ochi albastri” sa poata auzi conversatia din sanul familiei din apartamentul de alaturi. Este greu de conceput, dar aceste locuinte nu au fost prevazute cu un sistem de incalzire bine pus la punct. Poate nu va vine sa credeti, dar in unele dintre aceste apartamente, pur si simplu, nu exista calorifere! Sau daca exista, acestea au fost incalzite destul de rar, pentru ca poporul trebuia sa traiasca sanatos, cumpatat si sa fie calit de aerul rece ce venea dinspre Siberia, si la propriu si la figurat. Pierderile de caldura inregistrate de acest tip de blocuri sunt imense. Chiar daca tamplaria este schimbata cu cea moderna din termopane de aluminiu sau PVC, problema este departe de a se rezolva, aparand efectul de condens si egrasie.
In consecinta, singura solutie ramane termoizolarea peretilor interiori si/sau exteriori ale acestor locuinte comuniste.
Guvernul a emis, de altfel, o ordonanta de urgenta prin care se cere administratiilor locale sa puna la punct un plan de izolare termica a blocurilor.
“In Baia Mare, avem 983 de blocuri”, precizeaza primarul Anghel. “Noi am convocat deja asociatiile de proprietari pentru a lansa planurile de fezabilitate si pentru a discuta finantarea. Proprietarii vor primi un sprijin financiar mult mai mare decat se oferea pana acum si vor trebui sa suporte doar 20% din cost, dar vor fi ajutati sa imprumute si acei 20%.”