Suspendare – ecotaxa pentru pungile de plastic
Comisia pentru administratie publica si mediu din Camera Deputatilor va solicita Executivului suspendarea pentru trei, maximum patru luni, a aplicarii Ordonantei de urgenta care instituie taxarea pungilor de plastic, in scopul imbunatatirii actului normativ.
Presedintele Comisiei, Sulfina Barbu, a declarat, miercuri, ca masura este necesara pentru a imbunatatii actul normativ care creeaza „extrem de mari dificultati” companiilor care produc astfel de pungi.
„Este inadmisibil ca o companie care produce de 300.000 de euro sa plateasca in acest moment un milion de euro cu titlu de ecotaxa, bani care de multe ori nu se mai intorc niciodata la firma, intrucat actul normativ nu a fost corect inteles si nu este corect aplicat”, a declarat Sulfina Barbu.
Reprezentantii Comisiei pentru administratie publica si mediu din Camera Deputatilor au participat, miercuri, la Palatul Parlamentului, la o masa rotunda pe tema ecotaxei pentru pungile de plastic. La discutie au fost invitati si reprezentantii celor mai mari producatori de pungi de plastic din Romania care au criticat mai multe prevederi cuprinse in Ordonanta de Urgenta care instituie ecotaxa, dar si Ordinul de ministru cuprizand normele de aplicare ale acesteia.
Reprezentantii companiilor au reclamat faptul ca, in multe cazuri, magazinele nu evidentiaza ecotaxa pe bonul fiscal, in acest fel ajungandu-se ca banii pe care producatorii de pungi ii platesc catre stat atunci cand livreaza ambalajele sa se piarda si sa nu mai poata fi recuperati niciodata. Acestia s-au plans si de lipsa unor laboratoare care sa certifice faptul ca anumite firme produc deja ambalaje ecologice, biodegradabile, care nu ar mai trebui taxate.
„Se ajunge la situatia in care o firma care a investit in echipamente de productie ecologice trebuie sa plateasca ecotaxa pentru pungile pe care le pune in circulatie, desi acestea sunt ecologice, pentru ca in Romania nu exista laboratoare care sa ateste calitatea ambalajelor”, a declarat Violeta Pandelescu, reprezentanta uneia dintre firmele producatoare de ambalaje de plastic.
Silvian Ionescu, seful Garzii Nationale de Mediu (GNM), propune suspendarea „pentru cateva luni” a taxarii pungilor de plastic, aceasta fiind, in opinia sa, o masura sociala necesara pentru angajatii celor 23 de companii ce produc pungi de plastic, care nu se pot acredita ca producatori ecologici.
„In Romania exista 23 de producatori de pungi de plastic la scara industriala. Unii dintre acestia si-au cumparat deja instalatii cu care sa poata produce pungi de plastic ecologice, netaxabile. Problema este insa ca in Romania nu exista un laborator care sa certifice faptul ca folia pe care o folosesc este ecologica, biodegradabila, asa ca acestia sunt intr-un impas”, a declarat, marti, Silvian Ionescu.
In acelasi timp, de cand pungile de plastic au inceput sa fie taxate, consumul acestor produse a scazut dramatic, iar firmele romanesti produc din ce in ce mai putin, in lipsa unei piete de desfacere.