FMI: prognoza de contractie economica a Romaniei !!

FMI: prognoza de contractie economica a Romaniei !!

0 220

Fondul Monetar International va cobori prognoza privind contractia economiei Romaniei in 2009, de la nivelul de -4,1% agreat in martie, pentru ca, intre timp, „situatia s-a deteriorat”. Afirmatia a fost facuta vineri, la The Money Channel, de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek, potrivit NewsIn. Oficialul Fondului a mai adaugat ca in cazul in care Executivul nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE „din cauza unor decizii interne”, FMI nu va elibera urmatoarea transa din imprumutul contractat de Romania.
„La finalul misiunii, in august, cand vom avea mai multe informatii, vom face cele mai bune proiectii si estimari pentru restul anului 2009. Dar va fi o estimare mai scazuta decat cea de 4,1% din martie, pentru ca situatia s-a deteriorat”, a afirmat Tonny Lybek.
Oficialul Fondului s-a ferit sa pronunte o cifra exacta, precizand doar ca la finalul misiunii FMI, pe 10 august, vor fi prezentate datele finale privind perspectiva economica a Romaniei.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a afirmat, in urma cu doua zile, la Realitatea Tv, ca economia romaneasca s-ar putea contracta anul acesta cu 6,5-7,1%, nivel mult peste cel luat in calcul de Guvern la rectificarea bugetara, de 4%, aceasta fiind cea mai pesimista estimare furnizata pana acum de un membru al Executivului.
La randul sau, seful statului a afirmat, tot in urma cu doua zile, la Praga, ca, dupa contractia economica de 6,2% din primul trimestru, nici in trimestrul al doilea, cel mai probabil, „nu va fi mai bine”, dar si-a manifestat speranta ca in cel de-al treilea trimestru declinul economic va fi stopat.
Urmatoarea transa din imprumutul de la FMI, in pericol daca nu se respecta tinta de deficit
Pe de alta parte, reprezentantul FMI in tara noastra a atras, insa, atentia ca, in cazul in care Romania nu va respecta tinta de deficit bugetar fixata in cadrul acordului de finantare cu FMI si CE „din cauza unor decizii interne”, exista riscul ca Fondul sa nu elibereze urmatoarea transa din imprumut: „Daca dintr-un motiv sau altul se intampla ceva si nu va mai respectati programul si este din cauza unor decizii interne, atunci acea evaluare nu va fi finalizata si asta inseamna ca acea transa nu va fi eliberata”.
Tonny Lybek a adaugat, insa, ca din datele preliminare ale Fondului, reiese ca Guvernul de la Bucuresti si-a respectat tinta de deficit bugetar fixata pentru jumatatea anului, dar mai are destule de facut, inclusiv in ceea ce priveste eficientizarea colectarii impozitelor si taxelor si a prioritizarii cheltuielilor bugetare, in contextul in care veniturile nu sunt la nivelul estimat initial.
Autoritatile romane au convenit cu Fondul Monetar International incadrarea in anumite tinte de deficit pe fiecare trimestru, astfel incat, la finalul lunii decembrie, acesta sa nu depaseasca 24,3 miliarde lei. Pentru primul trimestru, tinta de deficit este de 8,3 miliarde lei, pentru finalul trimestrului II – de 14,5 miliarde lei, iar pentru sfarsitul celui de-al treilea trimestru – de 18,6 miliarde lei.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.