DRAGOBETE, CAP DE PRIMAVARA, LOGODICIUL PASARILOR

DRAGOBETE, CAP DE PRIMAVARA, LOGODICIUL PASARILOR

0 222
Intaia si a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul.
Ziua de 24 februarie, care, in calendarul religios, este serbata ca “intaia si a doua aflare a capului Sf. Ioan Botezatorul”, este numita, in traditia populara romaneasca, “Dragobete, cap de primavara”.
Importanta zilei este data de vechi elemente ce tin de activitatea si viata rurala
– se tine ca aparare a recoltelor de pasari.
– pasarile isi fac cuib.
– fetele isi fac farmece de dragoste.
– tinerii petrec, merg dupa flori, este ziua indragostirilor;
– perechile nu se cearta, sa nu fie invrajbiti tot anul.
Perioada 24 februarie – 9 martie coincide, in general, cu sezonul de cuibarire a pasarilor, “logodiciul pasarilor”, astfel incat in unele parti este sarbatorit in 9 martie si este inchipuit ca un tanar, fiu al Babei Dochia, intruchipand venirea primaverii.
Considerata inceputul sezonului de innoire a naturii, ziua de 24 februarie este o sarbatoare a intelegerilor si indragostirilor. Tinerii, mai ales, cauta sa fie impreuna, sa glumeasca, sa petreaca, pentru a fi impreuna in viata, si iubiti. Este evitata cearta care le-ar aduce, magic, invrajbire tot anul.
Ziua si-o petrec impreuna (daca este posibil, afara), jucand, chiuind, culegand primele flori (branduse, ghiocei) sau urzici; se imbratisaza (“Dragobetele saruta fetele”), veselia purtandu-le noroc.
Fiecare este interesat sa nu fie singur in aceasta zi, pentru a nu fi singur in viata. De aceea, fetele tinere isi fac vraji de noroc in dragoste.
Se crede ca de buna dispozitie din aceasta zi depind, in mod magic, armonia in familie si prosperitatea in gospodarie, peste an.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.